вторник, 14 април 2009 г.

SPA туризмът


SPA туризмът се е превърнал в един от най-предпочитаните начини за почивка у нас.
Природната съкровищница на България изобилства от води с голямо разнообразие в температурите, минералния състав и лечебните свойства, което поставя страната ни на второ място в света след Исландия, която се слави с горещите си гейзери. Само в столицата и покрайнините има около десетина такива извора, някои от които са превърнати в луксозни балнеолечебни центрове. И макар че не всеки може да си позволи SPA туризъм, хотелите и комплексите, предлагащи всевъзможна гама от процедури и възстановителни програми, продължават да никнат из всичките кътчета на страната. Те за кратко време стават любима дестинация на чужденците и получават международно признание.

Малко история

Sanus per Aquam или просто SPA, в превод от латински, означава „Здраве чрез вода”. Още по времето на Римската империя в белгийското градче SPA бил открит първият воден курорт. И макар лековитото въздействие на SPA изворите да е било усвоено още от древните народи - траките, римляните и елините, които строели балнеолечебници в близост до тях и се възползвали от природните блага на българските земи, едва през Средновековието SPA процедурите станали истински популярни. Множество знатни особи, както и голяма част от аристокрацията започнали да посещават минералните бани, а някои от римските терми били превръщани в лечебни центрове.

Какво ви дава SPA ваканцията?

Здраве, тонус, блаженство на духа и тялото. Потапянето в горещите термални води разширява кръвоносните съдове, ускорява кръвообращението и засилва притока на кислород във всички тъкани на тялото. Днес минералните извори наброяват повече от 800 и са групирани в над 240 местности в страната. SPA хотелите обикновено са 4 – 5 звездни, разполагат с минерални басейни, сауни, солариуми, фитнес центрове, тренажори, козметичен салон, както и с екипи от добре обучени специалисти, които се грижат за здравето и комфорта ви. Онези, решили да отделят малко повечко средства и да се отправят на SPA туризъм из родните места със сигурност се чувстват като галеници на съдбата, защото освен грижите, с които специалистите ги обграждат, атмосферата и прекрасната природна картина наоколо отпускат съзнанието им. При това всички удобства са така конструирани, че не е необходимо да се потапяте в извора както са правили римляните. Водата от лечебния извор в областта снабдява, SPA комплексите и така можете да комбинирате няколко процедури едновременно. Ако сте решили да посетите подобно място, за да се откъснете от динамиката и умората на ежедневието, със сигурност ще останете доволни. Релаксиращи масажи, програми за красота, водните процедури във вани с различна температура и ефекти, калотерапия, хромотерапия (лечение с цветове), таласотерапия (лечение с морски водорасли), аромотерапия – това са само част от услугите, от които можете да се възползвате, ако изберете SPA туризъм за почивката си. Знайте обаче, че различните оздравителни програми са с различна продължителност и ще трябва да си отделите между 3 и 14 дни за съответните процедури. Със сигурност обаче, когато приключите с тях, организмът ви ще се чувства зареден с живителна енергия и нови сили.
SPA туризмът у нас постепенно започва да измества традиционните разбирания за почивка. Напоследък се забелязва, че не само медийните личности от родния шоубизнес, си позволяват лукса да се подложат на серия обновяваващи духа и тялото процедури. Дали заради изразвняването в ценовото равнище, дали от любопитство да опитат качеството и комфорта на предлаганите услуги или пък целенасочено, все повече хора се насочват именно към SPA центровете
По-известни SPA комплекси

Трудно е да се изброят и всички места, които са специализирали в този род процедури. Най-близо до София са Княжево, Банкя, Овча Купел и Горна Баня. Безспорно един от най-известните балнеолечебни комплекси в България е Хисар, където има 22 минерални извора и затова го наричат още Града на минералните извори. Освен на множеството SPA центрове, там можете да се насладите и на археологически разкопки - Хисарската крепост, няколко римски бани и Римската гробница.Девин, Кюстендил, Велинград, Сандански, Пампорово, Банско, Боровец, Катарино – това е само една нищожна част от безброй многото SPA центрове у нас. И тъй като търсенето и популярността им продължават да нарастсват с всеки изминал ден, и вашите възможности да ги посетите се увеличават. Конкуренцията принуждава собствениците да намаляват цените на пакетните услуги, а финансовата криза рефлектира върху цялостното състояние на бранша. И понеже строителството и напливът от туристи продължават, в най-близко бъдеще според проучванията SPA туризмът у нас ще бъде достъпен за всички. Ако пък не искате да се подлагате на лечебните действия на водата и останалите оздравителни процедури, можете просто да се поразходите из тези места и да се насладите на чудната природа, която ги заобикаля. И това ще ви подейства здравословно и ободраяващо, тъй като изпаренията от минералните извори също имат лечебен ефект върху човешкия организъм.

Няма коментари: