четвъртък, 16 април 2009 г.

Чудо или грешка


Охладено бяло вино потече от чешмите в италианския град Марино. Това веднага беше обявено за чудо.

Приятната изненада сполетяла дузина къщи по време на ежегодния фестивал на гроздето в градчето, разположено на 21 км от Рим. Проверка на властите установила, че събитието има малко общо с религията, а се дължи на техническа грешка.

Една от атракциите на фестивала е алкохолът да се лее от централния градски фонтан. Техниците обаче объркали тръбите от местната винарна и вместо към фонтана, ги включили към водопроводната система на града. Информационните агенции не споменават дали работата по тръбите е била предшествана от дегустация във винарната.

Когато кметът на града Адриано Палоци, свещеникът и местните първенци се събрали около фонтана с пластмасови чаши в ръка в очакване на божествената течност, от него потекла само студена вода. За сметка на това, в друга част на града няколко семейства били приятно изненадани.

Докато кметът и първенците очаквали фонтанът да пусне нещо повече от вода, от една от съседните къщи се разнесъл тържествуващ вик: "Чудо!" и дълбоко религиозна гражданка изскочила на балкона си да оповести, че от кухненската й чешма тече вино.

Мълвата бързо се разнесла и щастливците, сполетени от неочакваното чудо, се заели да пълнят кой каквото свари с безплатното вино.

Британският вестник "Дейли телеграф" цитира кмета Палоци, който казва "Беше изненада и напълно неочаквано. Работниците оправят проблема, който очевидно бе причинен от техническа грешка. Няколко къщи бяха засегнати и хората нарекоха това чудо, но не беше чудо, а грешка. Все пак не мисля, че това попречи на ентусиазма на хората на фестивала и всички се забавляваха."

Фестивалът на гроздето в Марино се празнува всяка първа неделя на октомври. Той отбелязва завръщането на адмирал Маркантонио Колона в града след победата му над турците при Лепанто през 1571 г. Повече от 250 моряка от града са участвали в битката.

Няма коментари: