неделя, 26 април 2009 г.

Да си вземем студен душ



Студената вода утолява жаждата в горещите дни.
Всички много обичаме да киснем с часове в гореща ароматна вана. Най-често вечер след работа, защото след ваната директно се шмугваме в мекото легло.

Не искаме и да си представим как ще се чувстваме, ако след подобна гореща "терапия" отидем на работа. Отпуснати и размекнати.

За свеж старт на деня е повече от препоръчително да завъртате синьото кранче на душа. Е, много ясно, че няма да ви превръщаме в ледени висулки, така че хладката вода е най-доброто решение.

Ето и защо.

По-добра циркулация на кръвта

Топлата вода е полезна за оросяване на кожата, а студената цялостно освежава организма ви. Така че имайте предвид, когато сте под душа, че е добре да редувате студена и топла вода.

Така ще се чувствате като преродени и изпълнени с много енергия за деня.

Задължително е обаче, преди да се измъкнете от душ-кабината, обилно да изплакнете тялото си със студена вода, защото това помага на циркулацията на кръвта. А и затваря порите на кожата.

Ако вземете горещ душ и след 5 минути хукнете за работа, не искаме и да си представяме как ще ви се отрази "чистия" уличен въздух.

По-здрава коса

Доказано е, че студената вода се отразява главозамайващо добре и на косата, като я прави по-здрава и сияйна.

Това се отнася и за студения въздух, затова сешоарите имат такова копче.

Ефектът от студената вода върху косата е същият както и при кожата на тялото, което логично забавя и нейното замърсяване.

Така че, колкото и да е приятно да се разтапяме с горещ душ, трябва да го избягваме, особено през лятото, когато обилно се изпотяваме и влизаме в банята поне по два пъти на ден.

Освен физически, студената вода

Действа добре и на психиката

Неслучайно древните самураи имали странния навик всяка сутрин да изливат цели кофи с ледена речна вода върху главите си. Обичай, който сме виждали и по филмите.

Всеизвестно е, че водата има пречистваща сила, и какъв по-добър начин да стартирате деня от студения душ.

Не е необходимо да е по самурайския начин, нали. А и не всички имаме щастието да чуваме приятното шумолене на някоя река, докато си седим на терасата.

Няма коментари: