неделя, 12 април 2009 г.

Млади и съблазнителни очи

Очите ви изглеждат изморени и подпухнали? По клепачите ви е натрупана отпусната кожа и се оприличавате на уморен кокер шпаньол? Кремовете вече на помагат...Не се притеснявайте. Има решение и то се нарича блефаропластика.

Блефаропластиката всъщност представлява корекция на клепачите и премахване на торбичките под очите. Това е процедура, която набира все по-голяма популярност и само в САЩ всяка година се извършват повече от 100 000 такива процедури.

Подпухналите клепачи и торбичките под очите могат най-вече да ви състарят, но също така влошават и зрителните ви възможности. Блефаропластиката се справя именно с такъв вид проблеми.

Единствено черните кръгове около очите и бръчките не могат да се премахнат с тази манипулация. Принципно третирането на подпухнали клепачи и торбички под очите се извършва като единична процедура, но вашият хирург може да ви посъветва да я комбинирате с лифтинг на лицето или повдигане на вежди, което да премахне и бръчките.

При блефаропластиката се премахва излишната мастна тъкан, която се наслоява около клепачите с годините. Точно това е причината да изглеждате подпухнали и подути. Резултатът е по-младежко излъчване и по стегнато лице, за каквото винаги сте мечтали.

Тази операция става все по-популярна и сред мъжете, за които също е особено важно да имат свеж вид на лицето и "будни" очи.

Хора с офталмологични проблеми и такива свързани с циркулацията на кръвта трябва да се консултират с техния личен лекар, преди да потърсят специалист в областта на естетичната хирургия.

Когато се срещнете с лицевия хирург, най-добре го попитайте тази корекция с каква друга може да се комбинира. Поради сходството между различните лицеви процедури, може да я съчетаете с повдигане на веждите и изглаждане на бръчки по челото.

По време на първоначалния преглед от хирург ще ви бъдат зададени въпроси относно зрението ви. Ако носите лещи или имате нарушено сълзоотделяне трябва също да споделите с лекаря.

Преди да започне самата процедура, ще ви бъде направен профил, в който се взимат под внимание фактори като години, етнически произход, степен на зрение и тип кожа. Този профил е нещо като карта, по която се ръководи хирургът по време на операцията.

За да се премахнат торбичките и подпухналите клепачи, хирургът очертава линиите, където ще бъдат разрезите. Обикновено тези линии се правят около гънките на горните клепачи, за да не си личат белезите.

След като се направи разреза, излишната кожа и мазнини се премахват. Следва прецизен шеф, който не допуска белези или поне следите от интервенцията през следоперативния период са минимални.

Същата процедура се повтаря и при долния клепач, но разрезът се прави от вътрешната страна. Отново се отстраняват излишните мазнини и кожа и се зашива. По принцип блефаропластиката отнема от 1 до 2 часа.

След приключване на корекцията, хирургът може да сложи бинт на окото, но това не е задължително. Понякога се прилага просто мехлем, който предпазва очите от изсъхване, тъй като в началото няма да можете да мърдате клепачите си.

Нормално е да се появи дразнене и сълзотечение в първите дни от пост-оперативният период. Това може да бъде предотвратено чрез студени компреси и медикаменти, предписани с тази цел.

Възстановяването на нормалните функции на очите става в срок от една до две седмици. До тогава обаче се използват капки за очи, които предотвратяват изсъхването и залепването на клепачите за очите.

След този период хирургът ще ви посъветва кои физически дейности да избягвате и кои биха били полезни за по-бързото възстановяване.

Няма коментари: