понеделник, 13 април 2009 г.

Приятелство с човек от другия пол


Да, май наистина го има. Поне докато половинките ни нямат нищо против.

Да не би случайно най-близката ти дружка да е мъж? Не? Тогава вероятно поне познаваш някоя мацка, която си прекарва супер готино в компанията на най-добрия си приятел и той е от противоположния пол. Прекарват голяма част от времето си заедно, могат да си говорят за абсолютно всичко и няма човек от обкръжението им, който да не се пита дали помежду им все пак няма нещо повече от приятелство. Отговорът им е категоричен: „Не, ние сме просто добри приятели.“

Възможно ли е единственото нещо, което свързва мъж и жена, да бъде чисто приятелство без никакво привличане? Разбира се, че да! Да разделяш любовните си желания от емоциите, не е толкова сложна операция. Когато двама души са свободни в едно от двете отношения, съвсем естествено е да съществува възможност за задълбочаване на отношенията им. Бих казала, че ако поне единият от двамата не се е замислял по въпроса, най-вероятно се заблуждава. Все пак това е човек от противоположния пол, с когото се разбираш идеално и ако съществува и сексуално привличане, може да се окаже, меко казано, чудесна половинка. Разбира се, има случаи, когато привличането е налице, но приятелите не се впускат в него, защото предпочитат да запазят това, което имат и то ги устройва чудесно. Много е лесно, за съжаление, да объркаш привързаността с привличането и обратното. Точно затова в една подобна връзка се налага внимателно да изследваш истинските ви чувства и да разбереш дали приятелството ви не е просто началото на една голяма романтична любов като на кино. :-)))

Неясни граници = сложни отношения
Нещата, които сме склонни да толерираме у приятелите си, са различни от условията, на които трябва да отговаря потенциалният ни партньор и когато границите между двете започнат да се размиват, взаимоотношенията стават до-о-оста сложни.
Даниел* (30) мисли, че „щом ме дели приятелство с жена, никога не бих гледал на нея като на потенциален любовен партньор“. След дълго и мъчително разпитване успях да изкопча от него истината за появата на това стриктно правило да дели приятелките и любовниците си, което се е появило след разрушаването на едно старо приятелство. „С нея си бяхме близки още от университета. Една вечер излязохме да полеем новата й работа и алкохолът ни беше в повече. Завършихме в леглото. Разбрахме се, че ще забравим за случая, защото и двамата не бяхме готови за връзка, но вече нищо не беше същото. Тя се чувстваше неудобно, като я прегърна, а аз не я прегръщах различно отпреди. Просто всяко действие изглеждаше преднамерено. Тя спря да ми разказва подробности за любовния си живот. Може би се притесняваше да не ме засегне или да си помисля, че ми прави намеци. Не можеш да бъдеш приятел с някого, като постоянно мислиш дали няма да кажеш или направиш нещо, което не трябва.“

В други случаи любовта отваря пътищата за близки приятелски взаимоотношения. Най-добрият приятел на Криси* (27) е нейно бивше гадже. „Ходехме преди няколко години, но скъсахме, защото той е от традиционно мюсюлманско семейство и нямаше как да имаме сериозни отношения, защото аз съм християнка. Болеше ме, но той настоя да продължим да поддържаме контакт. В един момент преодолях това, което беше между нас и осъзнах, че наистина го искам в живота си, но като приятел. Станахме много по-близки, отколкото когато бяхме гаджета. Честно казано, не вярвам, че щяхме да бъдем толкова добри приятели, ако взаимоотношенията ни не бяха започнали оттам.“

Към същността на проблема
Всъщност проблемът не се крие в това дали мъж и жена могат да поддържат платонично приятелство, а дали партньорите им могат да го приемат като такова.
Когато имаш връзка, на приятеля ти едва ли ще му бъде приятно да оставаш до късно вечер в компанията на друг мъж. Не бързай да противоречиш и да тропаш с краче... И ти едва ли ще бъдеш особено доволна при мисълта, че той обсъжда отношенията си с теб на чашка с друга жена. Съвсем разбираемо е да е трудно за нов партньор да приеме факта, че има друг човек в живота ти, на когото обичаш да споделяш най-съкровените си тайни. Половинката ти ще се побърка при мисълта, че с въпросната дружка може би някога сте имали по-интимни контакти и има вероятност да стане подозрителен.

Мъжете, които нямат близки приятелки, изпитват трудност да проявят разбиране, че в живота на гаджето им има друг мъж. Когато благодарение на личния си опит си научила, че наистина има връзки с противоположния пол, които по никакъв начин не застрашават любовния ти живот, си по-малко склонна да ревнуваш при подобна връзка в живота на половинката ти. Но също голямо значение има колко сигурна се чувстваш като човек и във връзката си.
Марин* (28) и Боян* (29) са близки приятели, които имат съвместен бизнес, но двамата имат коренно различни мнения относно приятелските връзки между двата пола. „Аз нямам проблеми с това“, потвърждава Марин. „С приятелката ми сме заедно от две години и тя все още поддържа контакти с близък приятел мъж. Тя се опита да ме направи част от приятелството им, но просто не ми е симпатичен и предпочитам да се вижда с него сама. Не виждам причина да ревнувам.“
Боян, който е необвързан, е на противоположното мнение: „Не би ми харесало гаджето ми да се вижда с друг мъж. Нямам доверие на мъжете. Аз никога не бих излизал с чуждо гадже, просто не е правилно и обичам да съм честен.“

Някои мъже предпочитат да изоставиш всичките си приятели (без значение дали са мъже, или жени), за да се радват на цялото ти внимание. Това обаче не са здравословни отношения. Най-добрият начин да запазиш приятелството си, без това да навреди на връзката ти, е да направиш гаджето ти част от това приятелство. Като помогнеш връзката между двамата важни мъже в живота ти да се развие, партньорът ти ще се чувства по-малко изолиран и по-малко несигурен.

Вземи най-доброто от двата свята
Да задържиш приятел, без да вредиш на връзката с гаджето си, означава да се приспособиш към всички условия. Не само за партньора е трудно да приеме, че има друг човек в живота ти, с когото си емоционално интимна, но и приятелствата страдат от любовната ти връзка. Често имаме склонност да пренебрегваме приятелите си, когато се влюбим и ако не си го признаеш, ще трябва да ни излъжеш.
Христина* (25) почти успява да разруши приятелството на гаджето си. „Тя му е била гадже в училище и след това са станали супер близки приятели. Всеки път, когато имаше проблем с гаджетата си, тя идваше да плаче на рамото му. Никога не съм си мислила, че се опитва да го открадне от мен, но имах чувството, че се конкурира с мен. Не му казвах да спре да я вижда, но се цупех всеки път, когато говореха, така че постепенно той започна да й обръща все по-малко внимание. Един ден двете с нея проведохме доста дълъг разговор. Тя ми обясни, че ужасно много държи на приятелството си с гаджето ми и много се радва за нас, защото ме смята за правилен избор за него. Осъзнах, че съм се държала като типичната кучка. Оттогава аз също станах близка с нея и не се сърдя, когато се чуват. Може би ми помага фактът, че тя не звъни чак толкова често, колкото преди. Най-вероятно тя също е осъзнала, че не може да й бъде на разположение нонстоп, защото вече и аз съм част от живота му.“
Когато в картинката участва интимен партньор, ние често ограничаваме времето, което прекарваме с приятелите си от противоположния пол. Неизбежно е. Най-добрите приятели ни влизат в положението. А най-добрите гаджета разбират, че всички имаме нужда от приятели. Да, точно толкова лесно е, колкото звучи!

Дали мъжката ти дружка не е нещо повече?
Ами ако най-добрият ти приятел всъщност се окаже заместител на гадже? А дали той не се надява на нещо повече? Дали не се самозалъгваш, че връзката ви е чисто приятелска? Ако отговориш положително на 3 или повече от въпросите по-долу, най-добре се замисли дали помежду ви няма по-силна връзка от приятелската.

1. Ставаш ли раздразнителна, когато говори за или на друга жена?
2. Харесва ли ти, когато ти прави комплименти?
3. Ако друг мъж се опита да те заговори, той превръща ли се в твой служебен защитник?
4. Критикува ли бившите ти гаджета?
5. Ами когато го представиш на ново гадже? Става ли предизвикателен или агресивен?
6. Сравняваш ли се с гаджетата му и случвало ли ти се е да се конкурираш с тях по някакъв начин?
7. Бъди честна. Напълно сигурна ли си, че няма да правиш любов (отново) с него в бъдеще?

Как да задържиш приятел, без да изгубиш половинката си?
За да поддържаш приятелство с човек от противоположния пол, се изисква разбиране и чувствителност не само от теб, но и от партньора и приятеля. Дори приятелят ти наистина да няма любовно увлечение към теб, все още има възможност да те ревнува. Налага се да внимаваш с това и да отстраниш проблемите при първите „симптоми“. Ако дружката ти започне да разказва пред половинката ти истории от съвместните ви преживявания от миналото, в известен смисъл показва предимството си пред него. Кажи му да спре това. Ако пък партньорът ти стане раздразнителен или агресивен спрямо приятеля ти, попитай го каква е причината и се опитай да му обясниш защо това е крайно ненужно.

Ние ти предлагаме още начини да поддържаш хармонична връзка с двамата най-важни мъже в живота си.
· Опитай да ги представиш в най-добра светлина един пред друг, още преди да си ги запознала. Ако дружката ти знае, че това е връзка, която се надяваш да се получи, ще се опита да превърне гаджето ти в свой истински приятел. Ако партньорът ти знае колко важно е това приятелство за теб – без да прекаляваш с думите и да го накараш да се чувства застрашен – поне ще направи опит да го хареса.
· Недей да реагираш враждебно, когато половинката ти говори злонамерено за дружката ти. Макар и да не е необходимо, той просто маркира територията си. Не се налага да се съгласяваш с него, разбира се, но истеричен изблик в защита на приятелството ти едва ли ще помогне. Попитай го защо това приятелство го притеснява и бъди ясна и категорична защо то по никакъв начин не може да повлияе на това, което има между вас двамата.

Няма коментари: