вторник, 14 април 2009 г.

Любовта променя формата си


Почти всяка жена се е убедила, че любовта променя формата си. Някои бъркат любовта със страстта, други смятат, че тя е временна, а за трети любовта е тъждествена на хармонията.

Какво и да значи за вас любовта, истината е, че никой не може да даде точно определение и да претендира, че то е вярно. Няма да сгрешим обаче, ако приемем, че любовта е едно и също понятие, което хората приемат в различните му форми. Най-щастливи ще са тези, които разберат, че любовта се променя с времето и не изживяват критично смяната на проявленията й.



Кои са основните етапи на любовта, които се оказват преломни в една връзка?

Сляпата страст. Тя е кракта, бурна, изпълваща... Прави влюбените толкова щастливи, че те нямат желание да спят, почти не се хранят, стават по-добри от всякога и смятат, че са намерили перфектния човек. Този период е колкото сладък, толкова и кратък и може да доведе до някои неприятни последствия в останалата част от живота, като например проблеми в работата. След този период много връзки приключват, защото за някои хора любовта е равнозначна на първите трепети, на емоциите и непознатото. Щом опознаят човека срещу тях обаче, започват да се измъчват, че не е съвършен и се замислят, че може да преживеят това с всеки друг...

Ти си най-важният! Когато утихнат емоциите и вече не го сънувате всяка вечер, идва етапът, в който имате нужда от прегръдката, целувката, нежното гушкане вечер, невероятният секс, на който не може да се наситите. Виждате недостатъците му, но му ги казвате, без да се притеснявате. Сигурни сте във взаимната си любов и й се наслаждавате, без това да пречи на професионалното ви развитие и на комуникацията с околните. Не се заглеждате по други мъже, защото нямате нужда, вие имате най-доброто.

Той ли е човекът? Този етап може да дойде изневиделица или да се породи постепенно. Малко по малко спокойствието и хармоничната любов стават навик и чувствата сякаш избледняват. Започвате да се заглеждате и да виждате, че наоколо има и други мъже, които също могат да бъдат страхотни, че дори и още повече. Обичате си го, но осъзнавате, че може да живеете без него и дори не ви липсва, когато не сте се виждали два дни. Дори нощните клубове ви се виждат по-забавни без него. Чувствате се по-самостоятелни и не сте толкова емоционално зависими от него. Осъзнавате, че животът може да продължи и без него...

Този период е финален за много двойки. Защо? Причината е, че те възприемат временното отдалечаване един от друг за катастрофален в отношенията им и проблемите се задълбочават. Понякога наистина е по-добре връзката да прключи на този етап, но в много от случаите е грешка. Много е вероятно това да се случва на втората или третата година. Неслучайно твърдението „Любовта трае три години” е придобило огромна популярност.

Едно цяло. Прескочите ли предния етап, отношенията ви може да продължат още много, много дълго. Преминали трудностите, опознали се напълно, повярвали в любовта си, вие ставате едно цяло, без да сте вманиачени един в друг. На този етап е най-добре да се мисли за деца и да си направите окончателните планове за бъдещето. Хармонията, топлотата, разбирателството са нещо, което цените страшно много. Разбира се, интимният живот не бива да изостава. Проблемите идват и си отиват, но отношенията ви са стабилни и точно това е най-красивото.

Това не е формула, това е кратка скица на една любовна връзка. Някои от етапите обаче може да се повтарят, може да се прескочат или никога да не се достигнат. Именно затова никога не може да сме сигурни какво ни е подготвил животът. Важното е да се наслаждаваме на всеки миг с любимия човек, независимо дали той е Човекът или е някой, който ни променя, за да сме готови за голямата любов.

Няма коментари: