събота, 25 април 2009 г.

Комбинация - цигари и алкохол


Картината отвън е следната – млада жена седи на бара, пие водка и пуши цигара. Една от най разпространените гледки в днешно време. Отвътре обаче се случват дълбоки и необратими процеси.


Няма част от тялото, която да остане незасегната. 20% от алкохола се всмуква в стомаха, останалите 80% от тънките черва и най-вече черния дроб. От там преминава в кръвта по цялото тяло. Именно затова някои медици наричат алкохола тъканна отрова за целия организъм.

Минавайки през устната кухина, цигареният дим се отправя направо към белия дроб, от където никотинът и катраните „поемат пътя“ към останалата част от органите.

Изследвания на Световната здравна организация сочат, че алкохолът е третият причинител на смъртност в света, а цигарите първият. Между тях се нарежда високото кръвно налягане, което в много от случаите се провокира от същите фактори – пиене и пушене. Въпреки това темата за борбата срещу тютюнопушенето и алкохолната зависимост у нас изглежда доста банална и второстепенна. Обществото отминава с лека ръка най-големите убийци на човечеството, приемайки ги за нещо нормално, традиционно и дори модерно.

Възрастта на първото напиване е намаляла драстично - от 14 на 11 години. Така стоят нещата и с първата цигара. Все по-разпространени стават гледките на пияни тийнейджъри по улиците, както и невръстни деца с цигара в ръка. Докато приемането на алкохол обаче не води задължително до зависимост и алкохолизъм, то една година след първото „дърпане“, в 95% от случаите, води до диагноза „пушач“.

Началото обикновено е в училищния двор или някой клуб. Тогава са първите глътки алкохол и първите цигари. Началните месеци човек предпочита да пуши само вечер, сред компания. След това запалва и през деня и докато се усети зависимостта стига до кутия на ден. Медицински пристрастяването към никотина се обяснява с кратковременно стимулиране на централната нервна система. При всяко всмукване дим към мозъка се изпраща доза никотин, която кара пушачът да се чувства ведър и превъзбуден и в същото време има успокояващ ефект. Това чувство обаче трае само по време на самото пушене и няколко минути след това. На това се дължи и фактът, че пристрастяването към цигарите е толкова лесно, тъй като ефектът, който пушачът усеща, е кратковременен.

Има учени, които твърдят, че пристрастяването към алкохола е генетично заложено у човек – хора, които са предразположени към алкохолизъм и такива, които не са. Затова трябва да се прави разлика между пияница и алкохолик.

При пиянството човек приема ежедневно и големи количества алкохол, но успява да стигне ниво на насищане. Крачката от пиянството към алкохолизъм е в това, организмът да активизира защитната си реакция и човек да повърне. Синдромите при пияния човек са ни добре познати – от превъзбуденост, сънливост, неадекватност, размътено съзнание, липса на ясна мисъл и координация до агресивност и буйстване. Като цяло реакциите на пияния човек се определят от концентрацията на алкохол в кръвта, но в много от случаите всеки човек дава различни признаци. Именно заради тази непридвидимост се е родила поговорката „От пияния и лудият бяга“ .

На всички е добре известно, че в малки количества алкохолът е полезен за сърцето и нервната система. Освен всичко пиенето на една-две чашки е традиция, която никой не би пренебрегнал, защото вдига настроението и сваля границите между хората. Системното прекаляване обаче води до смущения с паметта и зрението, проблеми с кръвното налягане, цироза на черния дроб и редица други заболявания. Пиенето по време на бременност води до специфичен алкохолен синдром при детето.

Списъкът с болестите, предизвикани от продължително тютюнопушене е значително по-дълъг: затруднено дишане,болки в гърдите, астма, хронични бронхити, нарушено оросяване на мозъка, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, рак на устните,на езика, на слюнчените жлези, на ларинкса, хранопровода и белите дробове. Лекарите твърдят, че цигарите спомагат и за рака на пикочния мехур и бъбреците, както и за понижаване на репродуктовността. Пушенето по време на бременност или кърмене подтиска правилното развитие на детето. Задължително е преди бременност жената да спре цигарите минимум шест месеца преди зачеването.

Освен всичките сериозни здравословни проблеми, които предизвикват алкохолът и цигарите, тяхната прекомерна консумация има негативен ефект и върху визията на човек. Пожълтяване на зъбите и ноктите, загуба на блясък и еластичност на кожата, преждевременно образуване на бръчки и лош дъх. Това са само част от външните белезите, които показват зависимостта на човек още при първи поглед.

След като всички тези последствия са в голяма част добре познати на хората, идва логичният въпрос – защо тогава си го причиняваме? Кампаниите за борба срещу тютюнопушенето са десетки, но на практика много малко хора ги приемат на сериозно. Хората, зависими от никотин и алкохол често са раздразнителни на тази тема, просто защото тези вещества са много по-силни от тях. Те са физически и много по-силно психически зависими от „техните радости“. Понякога желанието за цигара или чашка алкохол могат да променят до неузнаваемост пристрастения човек, ако той не получи съответната доза, когато има нужда от нея. Няма никаква разлика от зависимостта към наркотици от тези към алкохола или цигарите, просто при пушачите и алкохолиците тежките поражения се забавят във времето. За сметка на това леталният край при тях е с пъти повече от този на наркоманите.

Следващият път, когато се отправите към цигарите и запалката, се замислете – струва ли си да го причинявате на зъбите си, устната кухина, сърцето, белите дробове и пр.

Струва ли си да го причинявате на тези, които обичате и дори на непознатите?

Струва ли си да го причинявате на децата си, когато с всяка цигара им отнемате по малко от времето, което ще прекарат с вас, като скъсявате собствения си живот.
Не забравяйте, че той е само един! Затова не го подчинявайте на няколко грама суха трева, обвит в хартия.

Сега хванете кутията с цигари и я отправете направо към боклука. Нищо друго няма да помогне освен собствената ви вяра и убеденост, че сте по-силни.

Побързайте, защото наистина нямате време! Успех!

Няма коментари: