вторник, 28 април 2009 г.

25 години за възстановяване на щатския пазар

Историята показва, че на щатския пазар са били необходими 25 години, за да се възстанови след краха от 1929 г.

Но това всъщност не е точно така. Ако един инвеститор е вложил солидна сума в акции в пиковия момент през 1929 г., в края на 1936 г. щеше да си е възвърнал загубата. Това са по-малко от 4.5 години след силната корекция от 1932 г.

Как е възможно това? Има три фактора, които инвеститорите забравят - дефлация, дивиденти и разликата между DJIA и цялостния пазар.

Дефлация

На 3 септември 1929 г. Dow е на пиково ниво от 381.17 пункта. Следващия път, когато индексът се връща на това ново е чак на 23 ноември 1954 г. Но това е без да се отчита инфлацията.

Голямата депресия е период на дефлация. През 1936 г. индексът на потребителските цени е бил с 18% на по-ниско ниво, спрямо есента на 1929 г., но ако гледаме доходността на пазара, без да отчитаме дефлацията, спадът ще бъде преувеличен.

Дивиденти

През 30-те години дивидентите са играли голяма роля на пазара. Когато Dow бе на рекордно ниските 41.22 пункта на 8 юли 1932 г. например, средната доходност от дивиденти за пазара е била близо до 14%! Ако не обърнем внимание на доходите от дивиденти, загубите също ще бъдат преувеличени.

Dow vs Пазара

Според много експерти, мерило за пазара е общата стойност на всички публично търгувани акции. В Dow се включват едва 30 емисии, които са претеглени по цена, а не по сравнителна пазарна капитализация.

Пример, за това че Dow не може да бъде показателен за пазара е решението IBM да бъде извадена от индекса през 1939 г. Компанията се връща в изчислението му чак през 1979 г. Ако IBM не бе извадена от него, през 1979 г., Dow щеше да бъде на два пъти по-високо ниво, коментират експерти.

Не е сигурно и дали Dow щеше да се върне на нивата си от преди краха от 1929 г., ако IBM не бе изключена от него. Факт е, че книжата на компанията бяха сред най-добре представящите се през 40-те години и със сигурност задминаваха ръста на Dow.

Кога по-точно пазарът се е върнал на пиковите нива от преди краха? Отговорът е четири години и четири месеца след корекцията от средата на 1932 г.

Това е доста бързо, като се вземе предвид, че пазарът е загубил повече от 80% в периода от пиковите нива през 1929 г. до средата на 1932 г.

Бързото възстановяване от 30-те години е характерно и за други мечи пазари в САЩ.

Експертите не са единодушни колко време е необходимо, за да се възстанови пазара след крах. Една от причините за това е, че те нямат единно мнение относно дефиницията на "мечи пазар".

Според изследване на Hulbert Financial Digest средният период за възстановяване е малко над две години, ако се вземат под внимание инфлацията и дивидентите. Най-дългият период е бил след срива от декември 1974 - тогава са били необходими осем години, за връщане на пиковите нива (от края на 1972 г.).

Всички тези разсъждения не могат да ни дадат точна формула за това, кога борсата ще се съвземе от загубите, започнали през октомври 2007 г., но поне показват, че нещата не са толкова зле, колкото мислят някои.

Няма коментари: