петък, 10 април 2009 г.

Време е да опънем палатки


Ходили ли сте на палатки? Чакахте ли с нетърпение зимата да отмине, за да поемете на поход към красивите местности, където ще бъдете само вие и природата?
Е, топлото време вече зарадва най-запалените планинари и те побързаха да поемат към усамотените кътчета на България с раница на гръб и с песен на уста, за да прекарат няколко нощи в палатки под звездите.

Ако и вие сте запланували такова пътешествие за някой от почивните дни (и нощи), не се колебайте дали да го направите. Изживявавнето е вълнуващо и незабравимо и ще се почувствате като на скаутски лагер, който сте виждали само по филмите. Преди да тръгнете обаче се уверете, че сте се погрижили за всички подробности около екскурзията си на палатки.

Изберете си подходящи палатки

Планинарската ви страст ще определи избора ви на палатки, защото има значение какъв поход смятате да предприемете и при какви условия ще лагерувате, а освен това до каква степен държите на удобствата. И макар когато говорим за палатки „удобства” да е прекалено силно понятие, и те са така устроени, че да се чувствате повече или по-малко комфортно.

Не забравяйте, че палатката ще е домът ви за времето, което ще прекарате в планината, така че трябва да се чувствате максимално сигурни в него. Обикновено палатките се изработват от брезент или друг непромoкаем материал като найлон или полиестер. В зависимост от района, където ще се установите, можете да си изберете палатки за ветровити райони, палатки за топло време и палатки за лошо време.

Ако сте планинари - любители, вероятно ще предприемете екскурзията си, когато климатичната обстановка е благоприятна. В такъв случай можете да си вземете най-обикновена и евтина еднослойна палатка, която ще ви предпази от евентуален дъждец и от нощния хлад.

Естествено можете да се спрете и на по-надеждни двуслойни палатки, но тогава трябва да имате предвид, че между двата слоя, поради плътното затваряне на отворите и липсата на въздух, който да охлажда, може да се получи конденз. Затова при избора на палатки следете дали имат вентилационен отвор и какво е разстоянието между двата слоя (препоръчително е да е не по-малко от 10 см).

Места за палатки

На практика всяко по-широко и заравнено място е подходящо, за да опънете палатки да си спретнете кътче за лагеруване. На морския бряг, откъдето ще можете да гледате изгрева и залеза, на някой планински връх, или пък насред гората, всичко зависи от предпочитанията ви и от това колко проходима е колата ви. И разбира се, до колко искате да се отдалечавате от дома си.

Предпочитано място за разпъване на палатки е местността Широка Поляна над язовир Васил Коларов. Това приказно кътче в Родопите предлага усамотени полянки, на които можете спокойно да се разположите. Макар вечер да става хладничко, ако сте си взели спален чувал (a това е задължително условие), ще се чувствате комфортно. През деня можете да ловите риба в язовира или пък да се разходите из горите и да попхапнете в някое капанче в близките вилни селища.

Едно чудесно и подходящо местенце за опъване на палатки е района на село Батулия. Намира се в Искърското дефиле, на брега на един поток, който е ляв приток на Батулийска река. Можете да оставите колата си някуде и да продължите пеша – теренът е равен и благоприятен за преход. Можете да си налеете студена планинска вода от единствената чешма в района или пък да се разходите до батулийския манастир „Св. Николай“.

Хубаво е когато избирате мястото за лагеруване на палатки, да се стремите да е в близост до вода. Поречието на Искър предлага безброй места за пикник, както и Витоша, Пирин и Родопите. Предимството на палатките е, че са леки, лесно се разпъват и могат по всяко време да влязат в употреба, за да внесат доза адреналин в ежедневието ви. Единственото, което трябва да направите е просто да се организирате и да тръгнете – планината е най-добрият „приятел“ по това време на годината, така че не се колебайте.

Няма коментари: