четвъртък, 23 април 2009 г.

Изживейте незабравими моменти без да влизате в излишни разходи


Има места, за които си мислите, че просто трябва да видите. Но понякога, това само по себе си не си заслужава.

Заради един каприз сте готови да пръснете купища пари и не осъзнавате, че можете да изживеете незабравими моменти, без да влизате в излишни разходи. Според проучванията, красивите и емблематични забележителности по света са станали такива именно заради потока от туристи, който приижда към тях ежедневно. Но на практика посещението на тези обекти може да ви спести много време и средства, и да ги заместите с по-приятна и далеч по изгодна алтернатива.

Айфеловата кула, Париж

Това модерно чудо на света е прославило Франция и се е превърнало в символ на романтиката. Но ако искате да се изкачите на самия връх и да видите светлините на Париж, трябва да се редите 4 часа на опашка, за да си купите билети. По-добре си спестете това. Наоколо има толкова приятни места. Направете си една разходка по малките улички, насладете се на прословутите френски кроасани и изпийте чаша горещо кафе в някое заведение на площада. Достатъчно е, че сте посетили Париж. Атмосферата на града се усеща навсякъде, не само на върха на Айфеловата кула.

Наклонената кула в Пиза

За нея се носят легенди. Едни казват, че така е построена, други – че почвата потъва и това рефлектира върху стоежа на кулата. Каквато и да е причината, със сигурност можете да си спестите 15 евро за билет и вместо да се страхувате, че тази строителна грешка всеки момент може да се срути, просто да се разположите на „Поляната на чудесата” отпред и да попиете малко от свещената атмосфера на мястото. Защо свещена? Защото тук се намират най-голямата архиепископия в Италия, гробището със свещена пръст от Голгота и катедралата "Света Мария", чиято камбанария е именно Наклонената кула. Ако пък искате, можете да посетите 500-годишната ботаническа градина в Пиза и да се насладите на някои непознати до този момент за вас растителни видове.


Фонтанът Треви в Рим

Като всеки град с многовековна история и Рим има своите забележителности, за които се вярва, че правят чудеса. Фонтанът Треви във Вечния град впечатлява с архитектурата си, но и е чудесен начин да подпомага бюджета на града. Всеки турист хвърля монети във водата и след това очаква щастието да го споходи. Така италианската столица събира от "дарените" монети около 200 000 евро приходи. Не толкова атрактивна, но също така приятна алтернатива са останалите извори в околността – все пак римляните са известни с почитта си към водата. Там е значително по-спокойно, а има и много уютни и евтини локалчета, където можете да изпиете чаша вино.

Пикадили, Лондон

Площадът се намира в сърцето на Лондон - вечният шумен Пикадили с нощните заведения, комфортни кафенета и ресторанти, хотели и магазини. Хиляди туристи дневно минават през площада, който освен една препълнена гара и тесни помещения, не предлага особено атракции. По-добре избегнете глъчката и се разходете по брега на Темза или се докоснете до природата в двата известни градски парка – Хайд Парк и Риджънтс Парк. В Лондон има твърде много забележителности, които можете да видите, така че една по-малко ще се отрази добре на финансите ви.

Забележителностите са част от пътешествието, затова вероятно си казвате: „Какво пък, вече съм тук и не мога да се лиша да видя това”. И сте прави. Но понякога това, което виждате, не е това което сте очаквали. В период на световна финансова криза, туризмът е най-уязвим. И макар да се правят отстъпки за едни или други услуги, броят на таксите не намалява. Просто помнете – важното е, че сте поели на път и сте достигнали крайната си цел. Това, че не сте видяли Париж от високо или не сте хвърлили монетка във фонтана, не променя значението на изживяването. Може да промени само състоянието на бюджета ви.

Няма коментари: