четвъртък, 9 април 2009 г.

Тинейджър във вкъщи


Малки деца – малки проблеми. Големи деца – големи проблеми. Така говорят хората и имат право. Когато детето е малко, ние имаме контрол и не осъзнаваме колко по-лесно е отглеждането на малчугана.


Влезе ли в пубертета обаче, истинските проблеми започват.
Момиченцето малко по малко се превръща в госпожица, а момченцето в мъж. Промяната е видима от сезон на сезон и макар да се случва пред очите ни, е много забележима. Само за няколко месеца виждаме физическата промяна, която ръка за ръка върви с психическата и емоционалната.



Детето става все по-мълчаливо и затворено. Отбягва компанията на родителите си, предпочита да се затвори в стаята си и да слуша музика. Каквото и да се опитате да направите и да му помогнете, то избухва и се сърди. Изпитва желание да е самостоятелно и да живее независимо от родителите си живот. Тийнейджърът иска да е различен и да се отличава от тълпата. Той прави нестандартни неща, облича се в свой стил, говори различен език и има уникални хрумвания. В същото време е разкъсван от вътрешни мисли и въпроси, чиито отговори търси сред приятелите си и рядко се обръща към нас.
Кои са основните затруднения, с които се сблъскваме, когато детето ни минава през пубертета?

* Желанието да са независими. Това е една от най-големите мечти на подрастващите. Те все по-малко искат да дават обяснения къде са и какво правят, защото много често това няма да се хареса на родителите. Вечерният час е омразен. Почти всеки родител се е случвало да не успее да намери детето си и да изпадне в паника. Трябва с много внимание и такт да се подходи в цялата ситуация, за да не накараме детето да се чувства притиснато и ограничено. Запомнете – колкото повече го ограничавате, то толкова повече ще крие от вас и ще се изкушава от „забранения плод“.

* Любовното съзряване. Този напълно нормален процес много често води до стрес за родителите. В това отношение подрастващите са много различни и не всички бързат да разберат какво е.

По правило обаче момчетата в пубертета почти не могат да си изкарат мисълта за лювовта от главата и са готови на всичко, за да загубят девствеността си.
Много майки обаче реагират истерично и смятат, че таткото трябва да му обясни, че това е лошо. 7329_2.jpgПодобно действие може само да комплексира момчето и то да се затвори още повече в себе си. Мислете съвременно и разберете, че всички мъже го правят и това е нормална тяхна нужда, особено докато нямат постоянна партньорка.

При момичетата положението е по-деликатно. Всяка една от нас помни притесненията, които е имала и колко трудно й е било да направи тази крачка – да бъде интимна с мъж. Момичетата нямат толкова силна физическа нужда да правят любов в тази възраст, но емоционално изживяват ситуацията много по-дълбоко. Обикновено те се влюбват в момчето, с което са решили да им бъде първия път и е много важно майка им да бъде до тях, когато те преживяват тези свои трепети. Това не означава, че трябва да са информирани до последната подробност за всичко, но девойките имат нужда от съвет и е най-добре да го поискат от майка си, стига тя да успее да ги предразположи. Много е трудно, когато се опитваме да предпазим момиченцето да не направи грешката да прибърза с избора си на партньор. Колкото повече порасне, толкова по-узряла ще е девойката за тази крачка и толкова по-разумно ще прецени партньора си.

Скандалите и забраните в този случай не помагат. Важното е да бъдете приятелки и да успеете деликатно да предпазите дъщеря си да не сгреши и да не прибърза.

* Бунтарството. От любимите „мама и тате“ родителите за няколко години се превръщат в дразнещите „нашите“. Детето започва да страни от родителите си, да подценява мнението им, да има свои виждания за живота. Ако те не подкрепят татуировките и обецата на носа, това означава, че са „задръстени“, а не че мислят за бъдещето му. „Даването на акъл“ и мърморенето кое е правилно и кое не обикновено нямат смисъл.

Тийнейджърът сам осъзнава с времето кое е имало смисъл и кое е било временна прищявка. Просто всеки то тях минава през периода на странните прически, авангардно облекло и силен грим, докато постепенно се укроти и му омръзне всеки ден да се събужда с нова идея.
Известна доза хумор и по-разумни за по-добрата позиция на родителите пред това да дигат скандали и да забраняват на детето си.

Всеки тийнейджър трябва да изживее своя пубертет. Щастливи са родителите, чиито деца на им създават проблеми, преминавайки деликатната възраст.
Важното е да не създадете пропаст между себе си и детето, живеейки в непрестанни скандали през този период. Бъдете търпеливи и толерантни. След време вашият пораснал тийнейджър ще го оцени.

Няма коментари: