неделя, 12 април 2009 г.

Великденски пай




Можете да направите и заливка с яйце и мляко. Снимка: dreamstime
Необходими продукти:

За плънка

600 гр. лапад (може и спанак)
300гр. сирене
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус

За тесто

1 ½ ч.ч. брашно
100 гр. масло
1 жълтък
½ ч.ч. студена вода

Начин на приготвяне:

Първо омесете тестото, като към брашното прибавите жълтъка, маслото и щипка сол. Разбъркайте добре.

Започнете да месите тестото, като постепенно доливате вода. Ако стане много рядко, сипете колкото още брашно е необходимо.

Полученото тесто трябва да е мекичко.

Оформете го на голяма топка, завийте го във фолио и го сложете да стегне в хладилника за около 40 минути.

През това време пригответе плънката – добре почистеният лапад се вари за много кратко. След което се отцежда хубаво в гевгир и се нарязва на дребно.

В купа смесете лапада със сиренето, разбитите предварително яйца, киселото мляко и подправките. Плънката се разбърква хубаво.

Когато са минали 40-те минути, извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнена повърхност.

Сложете го на дъното на намазнена тава (не много голяма), покрийте с плънката и печете около 50 минути в предварително загрята на 180-190 С фурна.

Няма коментари: