петък, 10 април 2009 г.

Солариумът





Все повече хора по целия свят се сдобиват с шоколадов тен на кожа благодарение на процедурите в солариум. Според статистически проучвания, проведени наскоро, първенци в това увлечение са австрийците и германците. У нас, придобиването на изкуствен слънчев загар също става масова практика.



Все повече хора предпочитат солариума пред естествения слънчев тен. Те обаче не подозират, че се излагат на опасност. Оказва се, че изкуственият тен е много по-опасен от естествения по отношение на риска за заболяване от рак на кожата. Съвременните лампи излъчват 15 пъти повече ултравиолетови лъчи, отколкото Слънцето. По този начин за 30 минути организмът получава средната дневна доза ултравиолетови лъчи.



Изкуственият тен води не само до рак на кожата, но и до преждевременни бръчки, промяна в цвета на кожата и даже катаракта, предупреждават лекари от цял свят.



Под въздействието на ултравиолетовото лъчение могат да се активизират много опасни заболявания, например кожна туберкулоза.



Със солариума е свързано и увеличаването на заболеваемостта от меланома при хора до 40 години и рак на кожата при жени до 20 години. Специалистите препоръчват на младежите до 18 години да не прибягват до подобни методи за придобиване на изкуствен тен.



Ежегодно в целия свят по данни на Световната здравна организация се регистрират повече от 132 000 случая на злокачествена меланома и около 66 000 смъртни случая от различни форми на рак на кожата. Тези цифри продължават да се увеличават: в Норвегия и Швеция ежегодната заболеваемост от меланома се е повишила за последните 45 години повече от 3 пъти, в САЩ - 2 пъти, достигайки 1,1 милиона случая годишно. Най-високо ниво на заболеваемост се наблюдава в страните, където населението има светла кожа и където е много популярен слънчевият тен - в Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северноевропейските страни.


В модерните солариуми ултравиолетовите лъчи, с които се облъчва тялото, се превеждат през специални филтри и са дозирани, при което негативното въздействие е сведено до минимум. Но все пак, за да не се получат усложнения, не трябва да се прекалявас престоя в тези помещения, предупреждават дерматолозите. В противен случай има риск да се получи не само болезнено изгаряне, но като последствие - нарушаване на еластичността на кожата и увеличен риск от развитие на рак.



Ако човек има склонност към алергична кожна реакция, то процедурата трябва да се прави внимателно и за по-малко време, напомнят експертите. Към общите правила за потъмяване трябва да се добави и абсолютната забрана в един и същи ден да се ходи на солариум и успоредно с това да се прави пилинг на кожата, тя да е разранена или пък да се излага и на слънце. Особено внимателни трябва да бъдат хората със светли очи и коси и светла кожа, защото те изгарят най-бързо.



Процедурите в солариума трябва да се избягват още и ако човек пие антибиотици, противозачатъчни или антидепресанти. Тези лекарства повишават светлочувствителността на кожата и могат да предизвикат силна алергия. По време на облъчването косите, очите и гърдите трябва да са добре защитени.



За всеки случай, преди да отиде за първи път в солариум, човек е добре да се консултира с личния си лекар. При хипертония, сърдечно-съдови заболявания, диабет или нарушение в работата на щитовидната жлеза е противопоказно да се посещава солариум. Подобно ограничение съществува и за жени, предразположени към рак на гърдата, както и за бременни.



Процедурите активизират и обменните процеси в организма. Поради тази причина след солариума не се захващайте с тежка физическа дейност, а по-добре вземете душ и си починете.



Въздействието на ултравиолетовите лъчи в солариума за някои хора може да се сравни с ефекта от дрогата за наркоманите, показва неотдавнашно проучване. И когато тези хора по една или друга причина нямат възможност да посещават солариум, те могат да изпаднат в своеобразна абстиненция. Една от причините за пристрастяването се крие във факта, че благодарение на УВ-лъчите тялото ни отделя ендорфини - хормоните, които ни помагат да се чувстваме щастливи и намаляват стреса, обясняват учените.




За много млади хора, придобиването на тен се е превърнало във фикс идея. Лекарите дори са въвели терминът танорексия, за да обяснят това отклонение.Най-често подвластни на новата мания са момичетата между 13 и 20 г. от страните, където има по-малко слънчеви лъчи, обясняват здравни експерти.



За да постигнат мечтания кафяв цвят на кожата, младежите посещават солариумите по 4-5 пъти седмично. Нещо повече, те твърдят, че в противен случай се чувстват "бели и прозрачни", а тъмната кожа повдигала самочувствието им. Така загарът се превръща в своеобразен начин за себеутвърждаване и изява, подобно на цигарите и дори наркотиците.
Неотдавна обаче експерти на СЗО препоръчаха младежите до 18-годишна възраст да не бъдат допускани да ползват солариум. При тях кожата е по-тънка, което повишава и риска от заболяване от рак.
Специалистите препоръчват да се спазва умереност при натрупването на тен, да се избягват солариумите и задължително да се ползват слънцезащитни средства.




Като за първи път излагането под "изкуственото слънце" не трябва да е повече от 4-5 минути, след това най-продължителният престой там не трябва да надвишава 10-15 минути и никога не бива да се правят сеанси два поредни дни, съветват дерматолозите.

Няма коментари: