сряда, 29 април 2009 г.

Косата – короната на жената


Драги дами, нека не се залъгваме. Дори и да си вържем косата на конска опашка пак няма да успеем да скрием цъфналите краища. За съжаление те са най-издайнически що се отнася до поддръжката на косата ни. Жените от столетия се борят с този проблем, но май никоя от нас все още не е успяла да открие кардинално решение на този проблем. Ще ви дадем някои съвети, които ще са ви от полза. Наближава и смяна на сезоните, а всички сме добре запознати, че това е тежък период за гривата ни.
Поддръжката на косата трябва да започне с подстригване на краищата. Ако не желаете да променяте дължината или прическата, има начин да се справите в домашни условия със задачата. Е, ще ви се наложи да отделите време и да проявите търпение, но пък ще останете доволни от резултата. Разрешете косата си много добре. Разделете я на тънки кичури и навийте всеки по отделно на масур. С малка ножичка подрежете само подалите се връхчета. Това именно са цъфтежите, които придават на косата ни изтощен вид. Внимавайте обаче да не режете твърде нагоре по кичура, защото така ще промените формата на прическата си, а и ще я скъсите.
Следващата стъпка към мека и красива коса е употребата на козметични продукти. Изберете подходящ шампоан за вашия тип коса. Не си въобразявайте, че ако използвате един и същи продукт по-продължително време той ще спре да действа. Косата е изградена от мъртви клетки и няма как да привикне към продукта. След като добре сте изплакнали шампоана, е време за балсама. Много жени си мислят, че не е нужно всеки път да го употребяват. Да, ама не! Задължително е! Нанесете го само по краищата, за да не се омазнят корените. Функцията му е да омекотява и приглажда краищата, както и да действа антистатично.
След като сте изпълнили всичко дотук, можете да се подсушите. Най-полезно е да оставите тази работа на въздуха. Някои типове коса обаче трудно се оформят и задължително им трябва сешоара. За да не навредите твърде много на косъма, дръжте сешоара на разстояние от двайсетина сантиметра. Добре е, ако ползвате маши, преси или други електрически стилизиращи уреди да подхранвате косата си редовно с маски и кристали. След стилизацията може да нанесете и малко балсам без отмиване.
Колкото и да ви се струва банално, храната също има значение. Плодовете и зеленчуците са основни стимуланти за растежа и здравината на косата. Не се лишавайте от никакви храни. Когато пазите някоя жестока и ограничаваща диета, нанасяте тежки щети на структурата на косъма. Отнасяйте се към косата си с уважение и отделяйте достатъчно внимание. Не е нужно да се клепате с десетки химични продукти. Спокойно може да се доверите на природни маски. Нанесете мед или зехтин на краищата и ще постигнете неповторим омекотяващ ефект.

Няма коментари: