неделя, 26 април 2009 г.

Не живейте с целулит,махнете го

Целулитът е фиброзно изменение на подкожно-мастната съединителна тъкан. Дължи се на нарушения в обменните процеси. Той се различава от обикновеното затлъстяване по една неприятна особеност: не изчезва, дори и да отслабнете и редовно да се занимавате с гимнастика. Причина за целулита може да бъде излишък на женски полови хормони или задържане на вода в тъканите, следствие на нарушаване на водно-солевия баланс на организма и стесняване на кръвоносните съдове.


Целулитът е проблем, с който жената се опитва да се пребори всеки ден. Най-често портокаловата кожа се появява през пубертета, но може да се образува и при вземане на контрацептивни хапчета, по време на бременността или след менопаузата.


Целулитът псе появява при натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора. Най-общо целулита се проявява със симптома наречен "портокалова кожа".




Най-разпространените причини свързани с появата на целулита са:



* Наследственото предразположение
* Хормонален дисбаланс – голямото количество на естроген може да бъде причина за образуването на целулита
* Неправилното хранене - голямо количество животински мазнини и малко количество растителни, изобилие от въглехидрати, липса на плодове, зеленчуци, витамини
* Възрастта
* Цигарите и алкохола
* Наднорменото тегло
* Честите напълнявания и отслабвания
* Заседналият начин на живот


Лекарите делят целулита на два вида.

* Първият вид е леката му форма, вижда се чак при притискане или свиване на тъканите на бедрата или седалището. Забелязва се, когато жената е седнала или е кръстосала крака. За щастие този целулит е по-често срещан и по-безобиден и донякъде засяга повече жени.
* Вторият вид целулит е така наречения тип “портокалова кожа”, забелязва се дори при нормален стоеж или легнало положение. Той е доста по-тежкият вариант, а и е по-забележим от пръв поглед.


Има много начини да се отърве ме от целулита, някой от тях са по–ефективни от други. Резултатите са индивидуални и всяка жена трябва да намери най-подходящия начин за себе си, за да се отърве от целулита.Има много натурални начини за третиране на целулита – кофеин, морски водорасли, масла, като маслото от розмарин или сусам и други.




Има и много различни продукти, който третират целулита, като специалните кремове и лосиони за тази цел. Има същи и много други процедури, които могат да се прилагат вкъщи или в козметичните салони. Мезотерапията е една от процедурите, които дават добър и дълготраен резултат.





Един от най-новите е най-модерни методи за премахване на целулита е карбокситерапията. Тя е неинвазивна технология с въглероден диоксид (CO2 ), който се въвежда в подкожната тъкан с помощта на малка игла (0.4 мм в диаметър), свързана с тръбичка, която от своя страна е прикачена към бутилка с въглероден диоксид за медицински нужди. От точката на инжектиране газът се разпространява бързо в околните тъкани.




Въглеродният диоксид „убива” механично мастните клетки, като стимулира т.нар. липолиза. Освен това диоксидът оказва силно съдоразширяващо действие в третирания участък от тялото. Това засилва притока на кръв и следователно повече кислород в тъканта. Въглеродният диоксид подобрява еластичността на кожата и подмладява дермалния слой.


Карбокситерапията не е напълно безболезнена и понякога пациентите чувстват леко изтръпване около точката на инжектиране, което изчезва известно време след процедурата. Поради засиления приток на кръв в третирания участък може да възникне усещане за затопляне, което не трае повече от 10-20 мин.




При много пациенти подобрение настъпва още при първата процедура, макар че за да реагира тялото, е необходимо по-дълго време. За окончателно постигане на желания резултат са нужни около 10-12 процедури, 2-3 пъти седмично. Ако едновременно с терапията промените начина си на хранене, ако престанете да пушите и изоставите заседналия начин на живот, можете да се отървете от целулита за година, но практиката показва, че той се появява отново 5-6 месеца след първия курс, макар и не толкова ярко изразен. В такива случаи се препоръчва поддържаща терапия с CO2, която възстановява гладкостта на кожата.




Най-добрият резултат е, когато комбинирате лечението. На първо място е необходимо задължително да се спазва някакъв хранителен режим - подходяща диета, която включва зеленчуци, плодове, фибри и др, да се спортува поне два пъти седмично или да се правят разходки по минимум 20 минути на ден и, да се направи програма в козметичен салон, водена от специалист. Би било чудесно, ако всичко това е съпътствано с третиране на кожата с качествени продукти у дома.




Ако имате целулит не се опитвайте да живеете с него, подходете към правилния начин, за да имате по-трайни и бързи ефекти. Задължително се посъветвайте с лекар, за да установите дали нямате лошо храносмилане, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения или вземате неподходящи контрацептиви - един от тези фактори може да е в основата на самочувствието ви.

Няма коментари: