вторник, 28 април 2009 г.

Втора кожа или еротика


Да повдигнем гърдите? Или да ги съберем? Това не е шега, а въпрос, който производителите на долно бельо си задават всеки път, когато се канят да пуснат на пазара нов модел. В навечерието на новогодишните празници в ЦУМ се проведе едно сексиревю с бельото на фирмите Seven Seconds, Skiny, Wolford и New Silhouette, което даде отговор и на тези въпроси.

Първият способ, демонстриран особено силно при бодитата в ревюто, е да се повдигне гръдта колкото може по-високо, все едно се кани да изскочи от деколтето. При втория с помощта на сутиена гърдите се притискат една към друга, за да се получи черта между тях. Мъжете, които хълцаха при вида на балерините от "Дива" и два истински, та макар и напомпани отвсякъде със силикон фотомодела ­ близначките Цвети и Диди, сигурно не са се замислили много над всичко това. Модните тенденции в бельото не скриват много.
Историята на бельото е кратка, сравнена с повечето видове дрехи. Страфионът бил един от най-древните предшественици на сутиена ­ представлявал парче плат, което гъркините привързвали под гръдта си. Бельо в днешния смисъл на думата не е имало дори през средните векове, макар сред висшето съсловие да се появила традицията да се носи по-тънка и лека одежда под другата. До XVII в. долната риза била разкош, който можели да си позволят само заможни хора. Пищните жаба, известни ни от портретите в тази епоха, в действителност били чисто декоративен елемент, пришит към самата връхна дреха. А дамите от епохата рококо носели своите разкошни рокли право върху корсета. Едва Великата френска революция въвела някакъв демократичен елемент в тази работа ­ под роклята започнало да се носи тънко трико.
В края на XVIII ­ началото на XIX век се появили истински долни ризи, които можели да се перат и носят дълго. Те били еднакви и за жените, и за мъжете. А в края на XIX век се появява дамско долно бельо от батиста или друг материал. Чак след 1925 г. женското бельо придобива вид, който малко или много прилича на днешния. Тогава се появява и геперът ­ пояс с шнурове, наподобяващ корсет, за пристягане на талията (епохата "ню лук" след 1947 г.). Тогава между другото се променя и мъжкото бельо, приспособяващо се към бързия и технологичен XX век.
Както във всяка история, около долните дрехи също е имало размирици и военни действия. По всичко личи, че скоро отново ще станем свидетели на нещо такова ­ между гигантите Playtex и Gossard във Великобритания вече прехвърчат искри.
Господата от Playtex смятат, че бюстът може да добие необходимата пищност, ако едната гръд е плътно притисната до другата. Подобен ефект се получава чрез новата конструкция на сутиена ­ подплънки в чашките придават на гърдите по-закръглени форми. Колегите съперници от Gossard се придържат към другия традиционен подход ­ все по-високо, по-високо, по-високо... Тяхната нова разработка "Ултрабра Супербюст" увеличава (визуално, разбира се) гърдите минимум с един номер.
Друг хит на сезона са гащите с крачоли на компанията Bodas. Моделът е плътно прилепнал по бедрата и не изглежда изобщо старчески, както някой би предположил, а даже напротив ­ внушението е доста еротично.
Новите технологии предлагат и нови възможности. Преди няколко години на пазара на бельо се появиха гащи без шевове. Те бяха посрещнати с бурен възторг от жените, които отдавна мечтаеха шевовете на дрехите да не се виждат толкова под елегантна и деликатна дреха. Но този тип бельо има и други достойнства. Дебеланките не може да не оценят пристягащия ефект на моделите. Има обаче и един недостатък ­ това бельо се избира трудно. По Законите на Мърфи единият номер обикновено ви е малък, следващият ­ голям. Ако обаче ви пасне, прилепва почти като втора кожа.
С помощта на правилно подбрано бельо действително може да се "отслабне" с цял размер. Например всичко излишно може да се прибере с помощта на боди с еластични панталони. Бюстието "Еспри" на френската фирма Lejaby е истинско произведение на изкуството: с него гърдите придобиват почти идеалната форма, а на гърба има прозрачен тюл с ликра. Ако имате повечко гънки над талията, се нуждаете от качествен сутиен с широк гръб от еластичен материал с широки презрамки и чашки със специална конструкция, които да компенсират изобилието наоколо. Такива сутиени предлага френската фирма Lise Charmel, която се слави със своите произведения от микровлъкна, елегантна дантела и мека вискоза във вътрешността на чашките.
Модата "Мулен Руж", представена на ревюто в ЦУМ, може да предизвика объркване на представите ­ балерините от "Дива" разходиха плътни прилепнали комбинезони със и без презрамки, които спокойно може да минат и за роклички. Това също е сред тенденциите на този сезон ­ елементи на връхна дреха присъстват навсякъде в бельото. Корсети с бродерия или дантела дори се предлагат вместо блузи в тоалетите. Има и моделиери, които демонстрират индивидуалност. Damaris например представи екстравагантна колекция от стилно бельо, ушито ръчно. Колекцията гащи и сутиени, украсени с пера и скъпоценни камъни, е търсена от любителите на скъпо и луксозно долно бельо с развинтено въображение...
Бельото наистина е доста консервативна част в облеклото, но и то се влияе от модата. Актуалните за сезона цветове са пастелните, златистокафявото, сребристобялото, розово-лилавото и дори тъмножълтото. Друга тенденция са прозрачните тъкани, украсени с рисунки, наподобяващи татуировка. И, разбира се, неостаряващата дантела пак е на мода.

Няма коментари: