неделя, 14 юни 2009 г.

Какво може да лекуваме на плажа


Ако все повече специалисти отричат ползата от насоченото излагане на слънце, пясъкът има някои свои предимства.

Оказва се, почивката на морето, не е просто един от начините да прекараме лятната си отпуска. Ако обичате да се излежавате на плажа, възползвайте се и от възможността да лекувате някои заболявания с помощта на горещия пясък.

Заболявания на пикочния мехур
Започнете оздравяването с ходене по не твърде горещ пясък в продължение на 5-10 минути ежедневно без прекъсване. След това постепенно удължавайте процедурата до 30 мин. с повишаване на температурата на пясъка. После отново извършвайте процедурата в обратен ред.

Заболявания на отделителната система
В този случай се препоръчва ходене по гладък речен чакъл. Най-подходящото време са вечерните часове, когато органите на отделителната система са най-възприемчиви към външни въздействия. Температурата на камъните не трябва да бъде много ниска, защото отделителните органи бързо и негативно реагират на студ. Оптималната температура трябва да бъде равна на температурата на сухия пясък до водата.

Заболявания на белите дробове
Ходете по горещия пясък ежедневно не по-малко от 30 мин (подходящо е това да се прави по обяд, когато пясъкът е горещ) по възможност в продължение на 5-7 седмици, но и по-краткият срок е от полза.

Бронхиална астма
Ходенето на бос крак по всякакви повърхности, особено по горещ пясък е особено препоръчително. Нагряването на стъпалата по най-добър начин стимулира оздравителните процеси в белите дробове и влияе благоприятно на тяхното сътояние.

Ортопедични заболявания, свързани с патология на костите и мускулатурата от придобит характер
Колкото повече ходите боси по горещия пясък, толкова по-бързо ще отстраните ортопедичните дефекти. За профилактика и лечение на церебрален арахнопатит е необходимо да се редува 2 минутно ходене по горещ пясък с 2 мин. ходене по речен чакъл като постепенно времето се увеличава до 10-15 минути.

На плажа могат да се правят и общи пясъчни бани
Те трябва да представляват затрупване от всички страни със слой пясък (8-10 см), а на корема - 4-5 см. Областта на сърцето трябва да остане свободна, а главата задължително трябва да е на сянка. След процедурата се взима душ (37-38 градуса) и се почива в продължение на 30 минути. Процедурите е добре да се правят през 1-2 дни подред с прекъсване на третия. Важно е пясъкът, върху който се ляга, също да е достатъчно топъл, за да не създава дискомфорт.

Настоящите препоръки могат да важат само в случаи, когато се цели профилактика на заболяването и по никакъв начин не премахват необходимостта от консултация с лекар-специалист в съответната област.

Няма коментари: