събота, 6 юни 2009 г.

Нашият верен приятел - презервативът


Едва ли има сексуално-активен човек, който не е ползвал презерватив. Презервативът е лесен за намиране и за употреба, няма странични реакции и е най-ефикасен сред всички средства за предпазване от бременност и полово преносими болести.



Презервативът, във формата, която го познаваме ние, съществува едва от миналия век. Първият латексов презерватив е произведен през 1930 година, а първият гумен през 1840. Най-древните доказателства за ползването на презерватива датират още 1000 години преди нашата ера, откогато има намерени пещерни рисунки във Франция.


Всички сме чували и за презервативите от животинско черво, които години наред са се използвали. Други причудливи материи са лен, черупка от костенурка, кожа. Въпреки странните форми, в които е съществувал презервативът, той е оцелял и до днес. Причината е, че презервативът е един от най-сигурните методи за правене на безопасен секс. Освен най-масовият латексов презерватив, най-новите тенденции са за производство на полируетанов материал дюрон, който е по-тънък и гарантира по-голяма здравина.

Защо да ползваме презерватив?

Причините са основно две – за предпазване от бременност и за превенция на здравето ни. Благодарение на редовната употреба на презерватив може да се предпазите от сифилис, СПИН, човешкия папилома вирус, който е причина за множество болести при мъжа и при жената, включително и рак на шийката на матката. Презервативът е бариера срещу бактериите и вирусите, които двамата партньори могат да си предадат. Именно затова, увереността, че партньорът ви не ви изневерява, не е гаранция, че не може да си предадете нещо неприятно, което сте „пипнали“ не по полов, а по друг път.

Много хора мислят, че презервативът понижава сексуалното удоволствие. В това има доза истина, но някои специалисти твърдят, че подобни твърдения са плод на психическа нагласа. Особено при жените, употребата на презерватив не променя усещанията, тъй като точките, които се стимулират по време на секс, не променят чувствителността си в зависимост от това дали партньорът е с презерватив. Благодарение на специалната смазка на презерватива, употребата му улеснява проникването и намалява до минимум болката, която изпитват жените, ако не са достатъчно навлажнени.

Производителите на презервативи се стараят продуктите им да са все по-практични, атрактивни, да носят наслада и да не са скъпи. Затова днес на пазара може да намерим всякакви цветове, аромати и размери презервативи. Релефната повърхност на много от видовете са допълнителна екстра, от която се изкушават не само жените, но и мъжете, тъй като има и видове с двоен релеф – за допълнително удоволствие и на двамата.

Презервативът заслужено си е спечелил първото място сред предпочитаните контрацептиви. Ако заложите само на таблетки, те могат да ви предпазят от бременност, но не и от множеството болести, предавани по полов път. Освен това хапчетата влияят на хормонално ниво и, ако не са ви предписани, не е никак препоръчително да ги пиете.

Неудобствата, които може да предизвика презерватива са евентуално скъсване или алергична реакция.
Ако усетите неприятно парене или сърбеж в интимната зона, вероятно сте получили алергична реакция, която може да е към латекса или някои от другите вещества, които съдържа презерватива. Първата крачка е да смените марката на презерватива.
В случай, че презервативът се скъса, най-правилният ход е да пиете хапче за след секс, колкото и да не са за препоръчване този вид медикаменти.

Ползването на презерватив е задължително за тези от вас, които си падат по сексуалните контакти с различни партньори или не са абсолютно сигурни във верността на постоянния си партньор. Не правете компромиси със здравето си. Удоволствието може да е пълно и с употребата на презерватив. А и с него ще сте много по-спокойни след това.

Няма коментари: