четвъртък, 18 юни 2009 г.

Налага ли се цезарово сечение


Някои бъдещи майки са на мнение, че цезаровото сечение е своеобразен начин за избавяне от болезнените усещания по време на раждането. Всъщност главната задача на тази операция е да се запази здравето на майката и бебето, когато естественото раждане става невъзможно.

С наближаването на термина, жената все по-често се замисля за болката. Някои са привлечени от това, че тя липсва при цезаровото сечение. Просто заспивате и се събуждате ... майка! Но ако специалистът не открива преки противопоказания за операцията по-добре е да родите, както повелява природата. До цезарово сечение се прибягва в случаите, когато майката или плодът са застрашени от някаква опасност.

Вслушайте се в мнението на специалистите и обсъдете всички плюсове и минуси на хирургическата намеса.

Понякога цезаровото сечение се планира предварително, но понякога решението за операцията се взима в родилната зала. Причините са хипоксия на плода, тесен таз, преждевременно отлепване н плацентата и др.
Операцията се прави под обща упойка или под епидурална анестезия (в междугръбначната област по тънък катетър се въвежда обезболяващо вещество). Всеки метод си има своите предимства и недостатъци. Лекарят, който наблюдава протичането на бременността, знае особеностите на организма на майката и може да направи правилния избор.

Операцията продължава средно 40-45 минути. Нейната продължителност зависи от квалификацията на хирурга, метода на операцията, състоянието на организма на майката. По време на операцията се разрязва коремната стена и стената на матката. Детето се изважда още в самото начало - на 4-6 минута. Лекарите бързат, за да избегнат попадането на упойка в организма на детето.

Не се притеснявайте, че поради шевовете вие никога вече няма да можете да носите бикини на плажа. Лекарите правят напречен разрез над срамната кост, а след това или козметичен абсорбиращ се шев, или шев , който се сваля 6-7 денонощия след операцията.

Като всяка друга операция, по време на която се прави разрез на тъканите, а съответно и на кръвоносните съдове, цезаровото сечение е свързано с определена загуба на кръв. Нормалната загуба на кръв е около 200-250 мл. Този обем се възстановява лесно от подготвения за това организъм.
Понякога загубата на кръв може да достигне до 500-1000 мл. Организмът на жената не може да се справи самостоятелно с този проблем. Затова, по време на операцията и в периода след нея, през вената се влива кръв.

По време на операцията се нарушава целостта на коремната кухина и перисталтиката на червата. След операцията възникват сраствания на някои вътрешни органи. Ако процесът не е изразен и пациентката не усеща нищо, могат да възникнат проблеми с отделителната система, болки в стомаха, особено в долната част. Лечението зависи от степента на процеса на срастване. При по-леки случаи са достатъчни физиологични процедури, а по-тежките може да бъде поставен и въпроса за оперативно лечение.

Поради усложненията в цезаровото сечене може да се развие ендомиометрит – възпаление на матката. В този случай той възниква по-често, отколкото при естественото раждане, тъй като по време на операцията се извършва непосредствен контакт на кухината на матката с въздуха, който не може да бъде напълно стерилен. За профилактика на ендомиометрита след операцията се назначават антибиотици.

След цезаровото сечение матката се съкращава по-лошо, отколкото при естественото раждане, тъй като по време на операцията се разрязва мускула на матката. Назначава се допълнителна терапия, насочена към подобряването на тази способност на матката. Терапията се провежда в родилния дом в продължение на 2-5 дни.

Веднага след появата му на белия свят, детето се поема от неонатолог, който го изследва, измива и претегля. След това то се намира под непосредственото наблюдение на специалистите в отделението за новородени.

Често детският невропатолог открива признаци на перинатална енцефалопатия. Децата, които не са преживяли родовото “пътуване”, по-дълго се адаптират към новата среда и са по-затворени пасивни. Но вашата майчина любов може да направи чудеса! Следвайте съветите на лекаря, общувайте повече с детето - освен обикновения масаж, галете неговите рамене и главичка като че ли го стимулирате да премине през родовите пътища. Обгърнете детето си с грижи и не го оставяйте дълго време без внимание.

След цезаровото сечение организмът на жената се възстановява за около 6 седмици. Първите дни тя прекарва в стая за интензивна терапия, а на 7-8 ден обикновено може да се завърне у дома си с детето.

За възстановяването на силите ще помогнат продуктите, богати на цинк (яйца, черен дроб, месо), на витамин С ( касис, карфиол), на желязо (жълтъци, език, спанак). Имунитетът бързо се повишава , а шевът зараства. С това хранене се осигурява и профилактика на анемията.

Физическите упражнения трябва да започнат след 2-та седмица. Ако почувствате болка или стягане в областта на шева, прекратете заниманията.

Кърмете детето си. Това е полезно и за двамата: способства за повишаването на имунитета на детето и за по-бързото съкращаване на вашата матка.

Старайте се да си почивате повече. Спете заедно с детето или докато то се разхожда със своя татко.

Отложете следващата бременност минимум с половин година. За това време вие ще възстановите силите си и ще се подготвите за следващото раждане. Понякога след цезарово сечение е възможно второто дете да се роди по естествен начин.

Завръщайки се у дома, вие ще попаднете в плена на домакинските задължения. Въпреки своята заетост, не забравяйте да се грижите за своето здраве и задължително търсете лекарски съвет при появата на неприятни симптоми.

Няма коментари: