неделя, 7 юни 2009 г.

Романтичните ресторанти по света


„Романтично“ означава цветя, свещи и бонбони с формата на сърца. Това е обаче само началото и то вече е твърде пошло. Ние ви представяме ресторантите, където ще смаете и най-заклетата романтичка.

La Zebra
Тулум, Мексико

Това място е наистина луксозно. Мексиканският курорт Riviera Maya предлага още някои от най-красивите и дълги плажове в света. Представете си шума на морето, среднощните му цветове и свещите, изпълващи ресторанта.
Менюто е съсредоточено около една дума: огън. Сред основните ястия заслужава особено внимание маринованото в бира агнешко, увито в бананови листа.
В по-топлите вечери можете да се настаните с вашата половинка на отделна платформа под палмовите дървета.

Le Tobsil
Маракеш, Мароко

Екзотичната източна кухня крие не една изненада. Ако желаете да разбулите някоя от тези загадки, като например ястието дифа, и търсите спокойно и тихо място, то Le Tobsil ще отговори на тези ваши условия. Заведението се намира в хотела Riad Catalina. Това е уютен, малък ресторант, където обикновено няма големи компании. След като сте успели да се ориентирате по преплитащите се улици и сте намерили този ресторант, който няма табелки, можете тихо да въздъхнете от облекчение. Тук ще чуете китаристи гнауа, които свирят хипнотична музика. Пламъчетата на свещите потрепват в ритъма. Наоколо са разхвърляни розови листенца. Това е митичният Маракеш – загадъчен, тъмен, предизвикателен.
Блюдата с месо, зеленчуци и подправки, са допълнени с просторна открита градина, където има и огнище.

Sugar Mill Restaurant
Тортола, Британски Вирджински острови

Този екзотичен ресторант е част от старинна захарна мелница, която се извисява тук още от 17-ти век. Той е очарователен – както всеки ресторант, намиращ се на прелестен плаж, близо до залив на име „Ябълка“ .
Сенките се надбягват по стените, а ароматът на свещите се смесва с този на тропическите цветя. Това райско кътче предлага традиционно приготвени морски деликатеси с органични съставки. В градината има и малък водопад, намиращ се на мястото, на което преди е имало меден казан.

Eagle's Eye
Британска Колумбия, Канада

Този ресторант се намира на над 2000 м надморска височина и ще ви даде възможност буквално да бъдете сред облаците заедно с жената, която обичате. Главното помещение е с прозорци от пода до тавана, интериор в камък, дърво и меки тъкани. Главозамайващият изглед, топлината на камината и апетитните местни ястия могат да накарат всяко сърце да забие по-бързо.

Atlas Club Nautika
Дубровник, Хърватия

Това е град, който очарова хиляди туристи дори и само с крайбрежната си линия. Скалите и островите обаче са допълнени от удобни заливчета за акостиране и пристанища. Издигнете се над тълпите, улиците и покривите и вечеряйте на откритата тераса на Atlas Club Nautika. Старият град, крепостните стени и Адриатика са вдъхновили собствениците да направят традиционно меню с изключителни морски деликатеси с най-разнообразни подправки. Ловриенац е най-малката тераса на ресторанта и там са масите с най-хубав изглед към морето.

Huka Lodge Dining
Таупо, Северен о-в, Нова Зеландия

Забравете за това да имате своя самостоятелна маса – тук можете да имате своя винарна, тераса, трофейна зала и даже бряг на река. Островната растителност прави по-предизвикателна красотата на градините на този хотел. Вашата маса може да бъде разположена на всяко място от двора, който има площ от 17 акра.
Менюто се променя всеки ден, но ако не намерите някой рибен деликатес, можете да опитате печеното агнешко с тиква. Най-добрата маса е разбира се на брега на реката Уайкато, където шумът на водата създава по-силен драматичен ефект, а светлината на южните съзвездия и свещите правят всеки поглед още по очарователен.

Wheatleigh
Ленъкс, Масачузетс, САЩ

Местата запазват спомен за всеки човек, който е преминал през тях и така създават своя история. Това е една от тайните на Wheatleigh, ресторант, който през ХІХ век е богато имение.
Дворцовата атмосфера – колонадите, арките, разкошните градини и зашеметяващите гледки към планинските върхове в далечината ще привлекат вашето внимание още с пристигането ви. Персоналът е с европейски обноски и образование и повече би подхождал на Тоскана, отколкото на Беркширските хълмове.
Планинската светлина се променя бързо и, нахлувайки през панорамните прозорци, променя обстановката в ресторанта. Еклектичното, но изискано обзавеждане и меките килими създават уют, без да се натрапват. Специалитетите стават още по-апетитни, когато се настаните на маси, които са с по-хубав изглед.

Ambrosia
Санторини, Гърция

Ако Аполон и Дафне бяха заедно и бяха сред нас, щяхме вероятно да ги намерим в този ресторант, разположен на покрива на една светла къща в Санторини. Те ще седят на терасата с чаша искрящо бяло вино и погледи, които понякога потъват в огряното от залязващото слънце море. Когато небесното светило си отиде – на негово място идва луната.
Уютното обзавеждане няма да попречи да бъдете смаян от вкусните морски специалитети. Съставките за тях се доставят всеки ден от пазара във Фира.
Ако сте яли твърде много риба през последните дни, печеният агнешки бут със сос с розмарин заслужава да му бъде посветена поема.
Къщата, на която се намира ресторантът, е до скалите Оя. Двете тераси имат само 11 маси, но най-добрата е тази до парапета.

Les Ambassadeurs
Париж, Франция

Да намерите романтичен ресторант в Париж вероятно ще ви се стори толкова лесно, колкото да седнете на пейка с кроасан в ръка. Французите обаче са по-привързани към разкоша от всички други и затова е редно да „отговорите на предизвикателството“ и да посетите някой от храмовете на кулинарията.
„Задръжки“ не е дума, която ще свържете нито с хотел Hоtel de Crillon, основан през далечната 1758 г., нито с неговия ресторант. На последното място ще забележите седем типа мрамор, фрески с херувими и позлатени корнизи.
Дами, последвайте примера на Мария Антоанета, която е взимала уроци по музика тук, и си изберете по-дълбоко деколте.
Готвачът Жан-Франсоа Пиеже се счита за един от най-умело приготвящите трюфели, като гозбите няма да ви дадат много възможност да погледате към площад „Конкорд”.

Lagoon
Бора Бора, Френска Полинезия

Готвачът Жан-Жорж Вонгерихтен е единственият готвач, който е дръзнал да отправи предизвикателство на подобна природна красота. Лазурните води, тропическата зеленина и върхът Отеману в далечината не са нарисуван декор.
Дървените бунгала край водата са семпли и удобни, а персоналът е отзивчив и дискретен.
Вонгерихтен смесва френски и азиатски похвати – портокалът може да се замени с тамаринд, а кокосът – да се допълни с лимонена трева. Опитайте се да си резервирате маса 173, която има най-просторен изглед над лагуната.

Ristorante Castello Banfi
Монталчино, Италия

Никой хотел не въплъщава толкова пълнокръвно тосканската представа за провинциален уют и спокойствие, както този хотел-винарна, чиято средновековна каменна крепост датира още от ІХ век. В двора има лозя, а в далечината зад хотела се извисява Монте Амиата, вторият най-висок вулкан в Италия.
Залата на ресторанта е в една от по-новите постройки – от ХVІІ век. Там има само 7 маси, което създава задушевна атмосфера. Интериорът е семпъл. Виждат се дървени греди, тапети с цветя, бели покривки и огромна камина.
Готвачът Гидо Хаверкок е прочут със своето ризото със свинско и бели трюфели, карета с брунело и дебели, ръчно приготвени спагети. В края на вечерята поръчайте еспресо допио.

Patagonia Sur
Буенос Аирес, Аржентина

В този старинен, изискан ресторант има само 5 маси и общо 14 места. Обстановката е типична за Аржентина, с удобните дървени мебели и звуците на бандонеона. Стените са в кожа и кадифе, светлината е приглушена, Главният готвач Франсис Малман живее тук, въпреки лошата слава на квартала.
Част от продуктите, които се използват, са донесени от чистите райони на Андите и Пампас. Пържолите могат да се поднесат със сос чимичури, а рибата черня – със запечени череши и авокадо.

Няма коментари: