сряда, 3 юни 2009 г.

Първи случай на свински грип в България


Днес действащата система за надзор на заразните болести е регистрирала първия в България потвърден случай на човешки грипен вирус от типа А (H1N1) (свински грип), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Резултатът от изследването, направено по метода полимеразно-верижна реакция в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести, е положителен, посочват от министерството.

Касае се за български гражданин, пребивавал в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам до София на 27 май. На 29 май се появяват първите симптоми на респираторно заболяване, а на 30 май той потърсил медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване.

В съответствие с дадените от Министерство на здравеопазването указания, лекарят уведомил епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и е извършено подробно епидемиологично проучване.

Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести; прилага се антивирусен препарат и към момента той е в добро състояние. Открити са и се изследват контактните лица - четирима души, всички в добро състояние и без признаци на заболяването; те са под постоянно медицинско наблюдение.

В съответствие с по-рано разпоредените от Министерството на здравеопазването мерки и в изпълнение на Националния пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването.

Всекидневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса.

Министерството на здравеопазването своевременно ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейският център за контрол на заболяванията.

Няма коментари: