понеделник, 22 юни 2009 г.

Погалете се с думи !


Езикът, с който си служи една двойка, определя и климата на взаимоотношенията им.


Кое привлича жената към един мъж и обратното един мъж към жената, когато се срещнат за пръв път? Усмивката и способността да гали с думи.



Но езикът между един мъж и една жена не определя само климата на партньорство, а в някои случаи разпределението на властта.
Непоносимо е за жената, когато мъжа си служи с цинизми и красноречиви жестове по време на разговор, както и псувни при най-малкото недоволство.

Всекидневният език е доказателство за това, че той може да служи и като инструмент за владеене, власт. С грубите, унижаващи думи партньорът, особено тук, на Балканите, подсилва и поддържа надмощието си над жената. Разбира се, нежното доближаване до нея, съобразяването с нейното настроение и вживяването в отношението си той е изхвърлил радикално от своя речник.
Така, чрез директните си атаки, той създава атмосфера на страх. Не е нужно човек да се взира далеч, за да види, че всяка битка е битка и за езика.

С думи може да се гали, но може и да се манипулира, разстройва или обижда. Езикът разкрива поведението на човека към света и, разбира се, към собствения му партньор.
Има и жени, които с неприкрито презрение говорят за собствените си мъже или с тях. Но това се отнася по-скоро до мъжете, които поради начина си на изразяване са отговорни за леденото настроение в общия дом.

Понякога ни се струва, че разговорният език, езикът на всекидневието всъщност е един груб език с тенденцията да конкретизира, материализира, механизира и наранява.
Колко лесно думите могат да наранят, може да се види в най-лабилната област на човешката комуникация.

Разбира се, нашият език няма много красиви думи за всички части на тялото ни.
Вярно е, че през живота си човек научава латинските изрази на всичко сексуално като алтернативен език.
Това е едно огромно изискване към собствената ни фантазия, за да си изработим един сексуален всекидневен разговорен речник, който да не е нито медицински, нито циничен, нито детински.

Добре е мъжете да проверят речника си, дали той не е насилствен или оскърбяващ.
И ако това е така, никой мъж не бива да се чуди, когато партньорката му, въпреки близостта му се струва, че е далеч от него: оскърблението може да се избегне, ако се прояви повече такт и внимание.



С няколко сръчни движения с ръце това чувство за разстояние не може да се преодолее.
По-скоро с думи, които галят, обичат и правят човека щастлив.

Няма коментари: