понеделник, 22 юни 2009 г.

Предимствата и недостатъците на онлайн-връзките


“Ще затварям! Закъснявам за среща!”. Привлекателната делова дама завърта стола си към монитора, където познатата френдли-светлинка индикира “пристигането” на очаквания приятел. Усмивка. “Точен както винаги”.
Предварително уговорената виртуална среща вече е факт.




“Как мина деня ти?”, “С нетърпение чаках срещата ни !”.
Сякаш всичко е истинско и се случва в действителност. В реда на нещата е дори отпускащото “Наздраве” в края на изморителния работен ден. Двете чаши с питие не са имагинерни, напротив, съществуват, но но в различни точки от пространството...Пръстите виртуозно препускат по клавиатурите.
Виртуалната среща е в разгара си, може би се ражда виртуална любов.
Знаете ли че с всяка изминала година лавинообразно нараства броят на хората, които обръщат поглед към възможностите, които предлага виртуалното пространство за случайни или сериозни връзки?

Възможно ли е да срещнете НЕГО, НЕЯ в Интернет? Да! Защо не?
Съществува ли виртуална любов?
Какви са предимствата и недостатъците на онлайн-връзките?

Онлайн - запознанствата са толкова лесни, в сравнение с трационните такива.
Спестяват ни така досадните приготовления за среща, както и физическите усилия за придвижване от точка А до точка В в реалното пространство. Можем да се запознаваме, да флиртуваме, да се шегуваме, удобно разположени пред домашния си компютър, навлечени в любимата си пижама, с чаша горещ шоколад за подгряване.
Онлайн – връзките, особено в първоначалните етапи от развитието си, са абсолютно безопасни и именно тази сигурност създава едно неповторимо усещане за комфорт.
Не сте длъжни, нито пък е препоръчително да съобщавате истинското си име, нито адреса, нито телефона си. Оставате приятно сгушени в лоното на анонимността си, дотогава, докато вие самите не решите да дръпнете завесата.
Виртуалните контакти ни учат да приемаме по-леко отхвърлянето, а това - повярвайте, е безценен урок.
Дори и някой да не отговори на “апетитите” ви, списъкът на “чакащите” е толкова дълъг.
Какво тук значи някакво си “НО”.
Просто преминете към следващия. Фактът, че никой не може да види реакцията ни в този момент ни помага да приемаме леко и безгрижно реакциите и репликите с отрицателен знак, които са неделима част от интернет-комуникацията.
Виртуалната анонимност ни предлага две алтернативи : Да бъдем самите себе си без притеснения и страх от отхвърляне или да играем роля.
Както всички знаем, именно този факт крие риск от големи разочарования при евентуални реални срещи. Големи очи, безкрайно дълги крака, кожа като слонова кост – това са само парченца от един забавен пъзел, който можем да подхвърляме на естетите.
Ангелски нрав, коефициент на интелигентност, чиято цифра е съсипваща самочувствието на другия, няколко висши образования, езици- това пък са трохите, които благосклонно подхвърляме в зяпналата от възторг уста на кибер-кандидата - интелектуалец.
Не съществува изпитан метод от пръв поглед да различим “Подходящият” от виртуалния неудачник, въоръжен с комплекси и усърдие на всяка цена да отметне още една бройка в списъка си.Четенето между редовете и способността да отсяваме зърното от плявата е въпрос на практика и интелигентност.
В реалния живот ние никога не бихме могли да срещнем толкова много хора, каквато възможност ни предлагат интернет – формите за комуникация.
Чат, форуми, специализирани сайтове за запознанства, e-mail... За много от нас начинът ни на живот е пречка да срещнем подходящи свободни хора. Или просто не можем да срещнем НЕГО, НЕЯ в рамките на собствения си социален кръг. Пускайки обява или с отговарянето на такава, си даваме по-голям шанс да разширим обсега си на търсене ( и то без особени усилия), а също така и да очакваме по-добри резултати.
Интернет – романсът ни предлага обикновено една по-дълга предистория.
Опознаване на партньора (ако той е това, което предлага като информация за себе си), достигане на едно ниво на виртуална “интимност”, което е обещаваща гаранция за постигане на хармония и в действителност. Ако хората отсреща наистина не бързат да осъществят реален контакт на всяка цена, използвайте приятния чат или продължителна е-майл - кореспонденция да разберете колкото се може повече за избранника или избранницата си и чак когато сте убедени, че първата ви среща “in reality” няма да бъде изпълнена с неловко мълчание и поглеждане на часовника, дерзайте!
Дори да не срещнете Мистър или Мис Подходящи, със сигурност имате огромен шанс да откриете нови , интересни приятели.
Това е почти сигурно, освен ако не сте тръгнали на лов само за сериозни гаджета.

Звучи доста привлекателно, нали? Хиляди любовни връзки се заформят всеки миг в необятното Интернет-пространство. Забавлявайте се. Бъдете себе си. Нямате какво да губите. Можете само да спечелите. Освободете се от страховете си, че само неудачници използват виртуалната реалност за да създават връзки и че трябва да сте изчерпали всички други начини. Ако беше така, нямаше да съществуват милионите сайтове за запознанства, които по всичко личи – действат успешно. Човек никога не знае. Когато най-малко очаквате, ще се появи именно ТЯ или ТОЙ.
Може би трябва да направите първата крачка към тях.

1 коментар:

Antivirus каза...

Връзките по интернет не само са трудни, но си имат и особедности - комуникацията е двупосочна, но не и на същото ниво, на което е при директния контакт.