събота, 6 юни 2009 г.

Ключът за болестите - стресът


За вредата от стреса се говори навсякъде. Всички ние сме запознати колко вредно е системното излагане на стрес. И въпреки това не спираме да се стресираме ежедневно. До какви болести може да ни доведе постоянното излагане на стрес?




В момента населението на България е подложено на няколко пъти по-голямо количество стрес от преди няколко десетилетия. Данните преди 3 години сочат, че 1 млн българи са подложени на стрес. Най-застрашени са младите хора, които живеят интензивно. Възрастните се справят много по-успешно с възникналия стрес. Дали това е вярно или не, всеки може да се увери, поглеждайки собствения си живот.

Чувствате ли се често под напрежение? Притеснявате ли се за редица неща, които ви заобикалят? Изпадате ли често в спорове и конфликти с околните? Чувствате ли на моменти, че не може да се познаете? Имате ли проблеми със съня? Чувствате ли се уморени и претоварени още по средата на работния ден? Чувствате ли се нещастни и объркани? Живеете ли в страх за бъдещето си?

Положителните отговори на тези въпроси категорично сочат, че вие сте под стрес. Стресът може да възникне в следствие на едно шокиращо събитие, което се отразява на емоционалното ви състояние за по-дълго или като резултат на продължителни негативни мисли и събития. Сам по себе си стресът е нормална реакция на организма, която му помага да се адаптира към промените.
При възникнал проблем или рязка промяна, независимо дали добра или лоша (смяна на жилище, работа, семеен статус), емоционалното вълнение, което изпитваме, е стрес. В тези ситуации стресът ни помага да се активизираме, да се съсредоточим върху проблема, покачва се кръвното налягане, засилва се отделянето на определени хормони в тялото. Когато стресът след подобни емоции отмине, не бива да се притесняваме.

Проблем има, когато стресът се превърне в хронично състояние, което става част от ежедневието ни и малко по малко се отразява на емоционалното и физическото ни състояние. До какви болести и неразположения може да доведе хроничният стрес?

Диабет
Причините за диабета са наследственият фактор и неправилният начин на живот. При съвременния начин на живот друга основна причина за развитието на диабет е стресът. След преживян силен стрес и поредица от негативни емоции, се покачва силно нивото на кръвната захар и това може да доведе до развитие на диабет.

Хипертония
Хипертонията е болест, която засяга все повече млади хора. Причината е начинът на живот и всекидневното излагане на стрес. Когато се ядосаме за нещо, се покачва адреналинът и се мобилизира енергийният потенциал на клетките. Когато „опасността“ премине, балансът в организма трябва да се нормализира. Когато сме под стрес обаче, това не се случва и човек започва системно да поддържа високо кръвно. Хипертонията е една от най-честите причини за смъртността в днешно време.

Ставни проблеми, болки в гърба
След изследвания, направени през последните години, учените са категорични, че стресът е основна причина за ставните болести и болките в гърба. Първо се появяват болките във врата и плешката, в следствие на втвърдяване на мускулатурата, след подлагане на хроничен стрес. Възможно е тази болка да продължи да се разпространява по целия гръб и в един момент човек да изпитва невъзможност да седи и работи от силни болки, като се появява дори болка в гръдния кош. Много често пациентите обикалят месеци наред кабинети на ортопеди и травматолозои, без да подозират, че става въпрос за болки, причинени от стрес.

Гастрит, язва
Стресът неминуемо води до стомашни проблеми, нередовен стомах, киселини и в резултат на всичко до гастрит и язва. Стресираните хора се хранят нередовно и освен това отделят киселинни сокове, които увреждат лигавицата на стомаха. Много често се наблюдава обостряне на симптомите, когато човек е в стрес.

Сексуални смущения (еректилна дисфункция и др.)
Стресът неминуемо води до проблеми с ерекцията на много мъже. Стресовото състояние възпрепятства притока на кръв към половите органи и от там води до липса на сексуална възбуда. Този проблем е много по-виден при мъжете, отколкото при жените, но засяга еднакво и двата пола.

Проблеми с фертилността при жените
В следствие на стресови състояния, цикълът на много жени става нередовен, както и овулацията им. Това води до проблеми със забременяването. Стресът може да доведе до проблемна бременност, след успешно забременяване.

Сега не бива да се стресирате от евентуалните болести, до които води хроничния стрес, а да се мобилизирате и да излезете от непрестанното напрежение, което ни заобикаля. Релаксирайте, мислете позитивно, заобграждайте се от хора, които обичате. Не позволявайте на стреса да навлезе в живота ви. Положителната настройка и спокойствието се възпитават, те рядко са придобити качества. И следващия път, когато се ядосате за нещо, първо помислите дали си струва. Мислете позитивно – от любов към околните и най-вече от любов към собственото си здраве.

Няма коментари: