неделя, 21 юни 2009 г.

Сексът - пари,успех и слава


Дамите винаги са използвали секса като силно оръжие. Един мъж може да стане роб на една жена, ако умира за нейната нежност и внимание.
Усетила един път слабостта на силния пол, хитрата жена манипулира мъжа, за да постигне своите цели, а те обикновено са пари, успех и слава.

Обратната страна на тази формула е сексът като насилие.
Много жени -според проучване около 20 процента в Европа и Америка - са подложени на тормоз или в дома, или на работното си място. Този проблем съществува, но често остава скрит и жертвите на сексуален тормоз понасят мълчешком страданията си.

За България, както и за други бивши соцстрани жените си мълчат, ако шефът ги опипва.Жените принудени да правят секс, но не смеещи да се оплачат, се обяснява с прословутия български манталитет.

Освен това много проблеми, възникващи не само на работа, но и в бита се случват заради съществуващия в обществото двоен морал: на мъжете е позволено всичко, а на жените - малко.

Момчетата се възпитават да бъдат победители, завоеватели и лидери, а момичето трябва да бъде тиха домакиня, покорна на своя съпруг. Възпитавани по този начин, момичетата впоследствие са неспособни да се защитят от колеги и началници, когато ги принуждават към интимна близост.

От друга страна, дамите в много държави все още робуват на познатото клише, че жената може да направи кариера само когато стане любовница на шефа, а ако отблъсне настойчивите му ухажвания, може да бъде и уволнена.

Трудно е да се бориш с такива стереотипи. Тяхна жертва най-често стават начинаещи актриси, певици, модели и всички момичета, смятащи, че издигането по служебната стълбица е в пряка зависимост от благосклонността на началството.

Кой попада в капана на заблудата за бърза кариера чрез секс?

Много от току-що завършилите висшето си образование момичета от провинцията не желаят да се връщат в родните си малки градчета или селца, защото там няма работа дори за ниско квалифицирани хора, камо ли за тях. Затова в очакване да намерят работа по специалността си на първо време стават сервитьорки, танцьорки или продавачки в магазини.
Какво ги чака там? Ани е завършила инженерство, но става продавачка в магазин за облекло. Собственикът преценил, че тя няма никакъв опит в търговията, но я наел с усмивка на работа. В края на първия й работен ден я поканил на кафе и й обяснил, че ще може да заработва много повече, ако не му оказва съпротива в задоволяването на мъжките му желания. Момичето отказало предложението. Скоро след това била обвинена, че е откраднала няколко скъпи пуловера, които трябвало да заплати и не получила нито лев от полагащата й се заплата.

Проблемът е, че у нас е много трудно да защитиш правата си в подобна ситуация, затова повечето жени си мълчат.

Американките се оказаха много по-решителни. Съвсем друга е ситуацията в Америка. За разлика от жените в бившите соцстрани, които нямат пари да водят дела и гаранции, че ще ги спечелят, американките, станали обект на сексуален тормоз, веднага се обръщат към съда.

На Запад това е традиция още от средата на 70-те години, когато се решава, че мъжете, преминали границата на приличието, следва да попадат под ударите на закона.

Голямо търсене на юридическа защита в такива случаи се отбелязва едва през 1991 г. тогава в Закона за гражданските права на американеца са внесени допълнителни поправки, даващи право на жертвите на сексуално посегателство да изискват получаване на финансова компенсация. Скоро след това влиза в сила още едно постановление, съгласно което жертвата на сексуално насилие не трябва да доказва факта на своите психически страдания.

И тогава "борбата" със секстормоза приема откровено странни форми. Намират се не малко хора, които използва този трик, за да шантажират с цел отмъщение или печалба.

Други пък използват сексуалното насилие с цел реклама, на всички ни е известна силата на популярността в днешно време. Че няма лоша реклама, доказа станалият известен в цял свят интимен скандал между бившия президент Бил Клинтън и стажантката в Белия дом Моника Люински.

Доказани са и стотици случаи, когато след края на интимна връзка обидената страна лесно дава на съд бившия си партньор и гушва солидна сума обезщетение.

А недоволни от изпитните си оценки студенти и студентки без особена трудност успяват да осъдят неудобния им преподавател.

1 коментар:

Antivirus каза...

Статията наистина е актуална и доста точна, а сега и лятото - направо оцелва в десятката. ;) Ако жените не използват секса като оръжие, та кай тогава.