събота, 6 юни 2009 г.

Себореята - неприятен проблем


Много често се водят спорове дали себореята е козметичен или здравословен проблем. Истината е , че себореята е заболяване, което се изразява в смущения на отделянето на мастна секреция от мастните жлези.


Проявата й се характеризира с лющене на тези места по тялото, където има повече мастни и потни жлези, както и косми – окосмената част от главата, челото, носа, брадичката, подмишниците, гръдната област, слабините. Освен че е нарушена работата на мастните жлези, се променя и химическият състав на секрецията. Резултатът е неприятно белене на горния слой кожа под формата на люспички. Понякога те са бели, дребни и се ронят с лекота, друг път са леко жълтениква, по-едри и мазни, което затруднява отделянето им.

Каква е причината за появата на себорея?

Истината е, че ако се знаеше точният първоизточник на заболяването, то нямаше да се лекува толкова трудно. Причините за появата на себорея не са едностранни. Лекарите го свързват с няколко причинителя – нарушено психическо състояние, периоди с прекалено емоционално натоварване, хормонален дисбаланс, свързан с нарушена функция на щитовидната жлеза или половата система, смущения в обмяната на веществата. Всички тези неща може да доведат до появата на себорея.

Кога се появява себореята?

Най-често се появява в пубертета, тъй като тогава в организма настъпват редица хормонални смущения. При много хора себореята отшумява окончателно с излизането от тази възраст или най-късно до 25 години, но при други може да създава проблеми и на по-късен етап.

Какви видове себорея има?

Себореята е основно два вида – мазна и суха. При мазната себорея се наблюдава повишено производство на мастен секрет. Кожата на главата започва да се люспи на по-едри люспи от обикновен пърхот, кожата на лицето се омазнява прекалено в областта на челото, носа и брадичката, порите там са разширени и много често се появява акне. Възможно е да се съпроводи с прекомерно изпотяване.
При сухата себорея люспичките са по-ситни, бели и се ронят лесно. Причината й е намалено отделяне на мастен секрет.
И при двата типа себорея кожата в засегнатите участъци е по-уязвима от обикновено и трябва да се прилагат специални грижи.

Как се лекува себореята?

При всички случаи лечението на себорея трябва да започне с посещение при дерматолог. В много от случаите себореята променя формите си и е много трудно да се излекува, ако не се знае конкретно от какво е причинена при въпросния пациент. При различните видове себорея се подхожда с различни видове медикаменти, които, ако не са подбрани точно, няма да дадат резултат.
При всички случаи се изисква засилена хигиена, особено при мазната себорея. Някои видове може да се повлияят добре от противозачатъчни хапчета, които действат на хормонално ниво. Серните минерални бани са полезни при много от случаите, тъй като нормализират мастната секреция. Излагането на чист въздух и слънчева светлина, както и засилената хигиена също влияят много добре.

Пълното излекуване на себореята е почти невъзможна мисия. Лекарите са установили, че появата й трябва да се контролира и няма гаранция, че, ако не се вземат необходимите мерки, няма да се появи отново. Консултацията със специалист, който да установи причината и метода нa лечение, е задължителна.

Няма коментари: