четвъртък, 18 юни 2009 г.

За грешките във външността, които пречат на кариерата


Постъпвайки на работа ние се интересуваме не само от заплатата, но и от възможностите за развитие на кариерата. А замисляли ли сте се какво голямо значение има външността за придвижването по служебната стълба?
През 90 години на миналия век красивите хора имаха наистина големи перспективи. Например, момичетата-секретарки, след известно време (и то доста бързо), се издигаха на по-високи длъжности благодарение на своята красота и женственост. Днес нещата са малко по-различни и главният критерий за приемане на даден човек на работа е професионализмът и знанията. Но въпреки това не можем напълно да пренебрегнем външния вид. Има професии, в които външността е “визитката” на човека.

Предлагаме ви списък с основните грешки, които правят неприятно впечатление и затрудняват служебното повишение:

Грешка №1: Грозен маникюр
Излющеният лак, твърде дългите нокти, яркият маникюр правят неприятно впечатление на събеседника. Най-добре е да си направите маникюр със средна дължина на ноктите и с бежево-розов лак. Ако искате да правите добро впечатление, ръцете ви винаги трябва да бъдат поддържани, а ноктите - чисти.

Грешка №2: Неудачна прическа и твърде ярък грим
Експериментите с външността, особено неуспешните се обсъждат с най-голямо удоволствие от клюкарите в офиса. И ако вие сте с неподходящ свят на косата или с прическа, която не ви отива, това ще бъде темата на деня! Лошо впечатление прави и твърде яркият грим.

Грешка №3: Предизвикателно късата пола
Служебните “романи” не се приветстват в повечето офиси, а понякога те са строго забранени. Смята се, че те ви отвличат от работата. Тогава за какво ви е толкова къса пола? Полата, която трябва да носите в офиса, трябва да прикрива коленете ви, когато седите. Помислете, едва ли ще поканят кокетка на някаква по-висока длъжност. Ако искате да бъдете женствена и да привлечете вниманието на мъжете, по-добре си облечете блуза с интересен дизайн и обърнете внимание на красивите обувки.
големи обеци или твърде много обеци
Едрите обеци привличат вниманието към лицето и косата. Много от работодателите са противници на толкова ярките аксесоари и не приветстват носенето на повече от един чифт обеци. Изключение правят хората с т. нар. творчески професии.

Грешка №5: Пиърсинг и татуировки
Представяте ли си шеф с пиърсинг или татуировки? Ако искате да направите нещо толкова авантюристично, направете го на място, недостъпно за очите на заобикалящите ви. Пирсингът се приема от повечето хора като проява на лош вкус и затова поставянето на обеца на езика или лицето е крайно неуместно.

Грешка №6: Фигурални чорапи и чорапогащници или боси крака
Чорапогащникът е задължителен за офис служителките За предпочитане е той да бъде телесен цвят, който е подходящ за всеки делови костюм. Не са подходящи мрежестите и фигурални чорапогащници, а също така и твърде ярките цветове, които противоречат на строгия стил и деловия тон.
Черният чорапогащник скрива някои от недостатъците, но много ясно очертава силуета и затова ако нямате идеални крака и искате да прикриете нещо, по-добре изберете чорапогащник с телесен цвят.

Грешка №7: Силен аромат на парфюм
Някои хора страдат от алергии, а други просто не обичат резките миризми. Имайте това предвид, когато избирате парфюма си. Не забравяйте, че съществуват дневни, вечерни парфюми, парфюми за любовни срещи, а вие се нуждаете от парфюм за делови срещи. Ароматът трябва да бъде лек и неангажиращ.

Грешка №8: Неуместни обувки
Женските обувки не трябва да бъдат на твърде висок ток, първо защото трудно ще се прекарат 8 часа на високи токчета и второ – това е вредно за краката. Работодателите не винаги ще оценят вашите 11 сантиметрови токчета, с които ще разсейвате мъжката половина. Не обувайте маратонки, кецове или обувки тип пантофка, които са подходящи за отдих и спорт.

Грешка №9: Неподходящ размер дрехиАко панталонът е дълъг, незабавно коригирайте неговата дължина. Не купувайте тесни и твърде прилепнали дрехи, както и обемни блузи или пуловери от типа чувал.
Старайте се да си купувате дрехи, които са с подходящ за вас размер. Ако
Грешка №4: Твърде

Няма коментари: