петък, 1 май 2009 г.

Какво ново се случва в света на науката

Тази седмица: Ролята на кометите в живота на земята; с кого живеем и кой ни е приятел е важно за здравето ни; как всъщност мозъкът ни разкодира писаното слово; защо на някой му трябва да събуди заспал човешки ген; и как един защитник на животните се озова в списъка на ФБР за най-търсени международни терористи редом със злия Бин Ладен и неговите съратници.

За разлика от другите клетки, нервните си общуват предимно чрез електрически сигнали, а не чрез биомолекули. Токовете, които текат по синапсите от неврон към неврон са истинска terra incognita за науката, защото е почти невъзможно да бъдат измерени. Това е на път да се промени благодарение на усилията на учени от Харвард, които успешно прилагат нанотехнология, за да получават информация за нежните токове в мозъка и сърцето.

Какво дължим на кометите? Живота си. Учени от университета на Тел Авив, Израел, откриват, че именно от кометите на земята са дошли някои органични вещества необходими за възникването на живота на планетата ни. Радостното за нас събитие се е състояло преди около 4 млрд. години.

За здравето ни е полезно да си изберем съвестен партньор. Звучи почти смешно, но всъщност откритието е много сериозно и едно от първите, които свързват личностните черти у другите със здравето ни. Обратната зависимост е валидна, когато партньорът ни е невротик. А между другото съвестните хора живеят повече, защото са по-склонни да се грижат за здравето си, да спортуват и да се хранят правилно, да спят достатъчно, да не пият и пушат и т.н. След няколко години току виж ще излезе, че еволюцията благоприятства по-нравствените, което съвсем ще обърка представите ни за Homo Economicus. Приятелството също е много полезно за здравето и житейското ни благополучие.

Съвпаденията не означават причинно-следствена връзка. Примерно фактът, че всички умрели французи Втората световна война са яли краставици, не означава, че краставиците убиват, нали? В тази връзка вижте коментар върху изследване, което открива, че ползващите Facebook студенти имат по-ниски оценки от другите. А тук за неуместната медийна истерия по случая.

За мистерията на четенето. Защо разпознаваме думите дори да са изписани грешно? Защото не четем буквите, а думите като цяло. Това открива изследване описано в статия озаглавена " Deos the Bairn Not Raed Ervey Lteter by Istlef, but the Wrod as a Wlohe?". И ако ви звучи като шега така да кръстите научна статия, то тази е публикувана в много престижното списание Neuron и въобще не може да става и дума за шега. Твърде интересен текст за начинът, по който мозъкът ни обработва информацията при четене ще намерите тук. Тя описва три допълващи се нови изследвания в областта.

Ed Yong описва как човешки ген, който е бил неактивен последните 7 милиона години, е "събуден" от изследователи от университета на Флорида. Но защо правят това? Защото новият ген ни дава вродена защита от вируса на HIV. Накратко гени на име retrocyclins са отговорни за синтеза на особени протеини от класа defensins, които протеини не позволяват на вируса на HIV да проникне в клетката.

И пак при Ed Yong, може би най-талантливия научен блогър, можете да видите какви промени в структурата на ядрото на зрителните клетки позволяват на някои животни да виждат в тъмното.

Странично:

Да се напише научна статия за широката публика не е лесно. Но още по труден е изборът на тема. Кое ще е интересно на мнозинството? Защо точно това? Тези въпроси не са тривиални. Plos One предлага интересен набор правила как изследователите да преценяват дали техните изследвания ще са интересни за медиите и как да напишат своите press release-и. Текстът ще е полезен и за тези от нас, които се опитват да популяризират науката.

FBI поставят в листа си за най-издирвани терористи (този, в който са шефовете на Ал Кайда) американски гражданин противник на експериментите с опитни животни. Наградата за главата на г-н Даниел Андреас Сан Диего е 250 000$, а неговото прегрешение са два бомбени атентата срещу американски биотехнологични компании извършени през 2003 година. Мястото на престъпление обаче е Англия, а не САЩ, което означава международна терористична дейност. Някой би се запитал това ли е начинът да се бориш за животинските права. Още двама такива защитници са арестувани в Калифорния.

Осем неща, които не знаем за интернет. Образователна поредица статии от New Scientist. Хич не е за пренебрегване.

Няма коментари: