вторник, 5 май 2009 г.

Петима най -известни работари чужбина

1 . Опра Уинфри

Единствената жена от афроамерикански произход милиардер в света. Най-богатата чернокожа дама на 20-и век и най-влиятелният филантроп на територията на САЩ. Това са само част от характеристиките към името Опра Уинфри - телевизионна водеща, литературен критик, издател на списание и актриса. Тежката й лична история има не по-малък принос за вселенската й популярност. Отгледана от самотна майка тийнейджър, тя е изнасилена на 9-годишна възраст, а на 14 успява да роди син, който не след дълго умира. Изпратена да живее при мъж със съмнителен статут на неин баща в Тенеси, Опра започва работа в местна радиостанция като вечерен новинар. Не след дълго получава няколко часа в светлата част на деня, а предаването й изстрелва медията на първо място по слушаемост в Чикаго. Едноименното й шоу, въвело за пръв път схемата на непосредственото, изповедно общуване с публиката, е най-гледаното в историята на четвъртата власт. През 2006 г. се явява един от най-ранните, но твърди поддръжници на Барак Обама, с което за броени минути му спечелва над милион гласоподаватели. Това й донася и предложение за място в Сената.

Възвърналата наскоро моминския си статут Мадона е сред успешните автори на детски книжки в шоубизнеса.

2. Мадона

За да си най-успелият поп артист през последните две десетилетия въпреки липсата на особени гласови данни, се изисква къртовски труд и изобретателност. Прехвърлила 50-те, Мадона е напът да се превърне в свръхчовек не само по всички пазарни параграфи (рекордни продажби на сингли и турнета), но и относно драконовския й режим на хранене и застояване във фитнеса. Като цяло актьорските й напъни клонят към плюс катастрофалност с изключение на "Евита" (1997 г.), който дори отнесе "Златен глобус". В края на 2008 г. реши да изразходи джобни пари като режисьор на музикалната трагикомедия Filth & Wisdom. По-доходно от експериментите й в света на седмото изкуство обаче се оказва писането на детски книжки. От дебюта й като автор преди шест години до днес на бившата госпожа Ричи историите й за малчугани наброяват десет и се радват на завиден успех.

Уди Алън потвърждава максимата, че тихите води са най-дълбоки - на пръв поглед срамежливец, той кипи от идеи за най-различни неща - от режисура на филми до композиране на музика и писане на разкази.

3. Уди Алън

В началото Уди Алън прави впечатление на срамежлив смотаняк, за когото най-трудното нещо е да заговори жена. Оказва се обаче, че зад неугледната външност на бруклинския евреин кипи истинска творческа страст. Започнал работа като сценарист на долнопробни комедийни скечове, той се проявява като истински работохолик. В биографията си има повече от 40 сценария на игрални филми, на повечето от които е режисьор, а в 38 ленти е участвал като актьор. Общо е номиниран за различни награди близо 140 пъти. Това не е всичко - изявявал се е и като композитор, и като автор на три сборника с разкази. Преди години е имал и музикална група. Веднъж през 1977 г., след едно клубно участие, той се върнал смъртно уморен, изключил телефона си и едва на сутринта разбрал, че е спечелил 4 оскара за "Ани Хол". Освен всичко това намира време и за внушително количество любовни авантюри и три брака - като последният е с осиновената му дъщеря Сун-И. И днес, вече на 74 г., Уди Алън не спира да работи и с пълна сила изпълнява максимата "залудо работи, залудо не стой".

Актрисата е ослепителна не само на сцената. Тя участва в много социални инициативи, посветени на различни благотворителни мисии. Опита си в сексуалните авантюри пък отрази в книга, която се превърна в световен бестселър.

4. Ким Катрал

Мнозина свързват Ким Катрал с героинята й Саманта от "Сексът и градът". Но актрисата има солидно количество участия зад гърба си. Дебютът й е на 19-годишна възраст, но според нейните стандарти това е късно - защото се записва в театрално училище на 11 г. Заедно с участия на сцената тя се снима и в много филми, сред които "Полицейска академия", "Големи неприятности в малкия Китай" и др. Мнозина нейни колеги се наслаждават на славата си, отдавайки се на луксозни почивки. Но това безметежно съществуване не изкушава актрисата - тя споделя, тя има нужда да се занимава непрекъснато с нещо, за да се чувства полезна. След като сериалът "Сексът и градът" прави името й световноизвестно, Ким често гостува в различни шоупрограми, където говори открито за положението на жените в съвременния свят. В промеждутъка между три брака намери време да напише и книга - "Изкуството на оргазма" (ИК "Милениум"), в която разкрива тънкостите на сексуалното удоволствие. Не спира да се занимава с благотворителност и да се изявява във филми, телевизионни предавания и феминистки дискусии.

Къртни Кокс гради успешна кариера като продуцент на сериали.

5. Къртни Кокс

Заслужава адмирациите ни, защото се отказа преждевременно от гръмотевична кинокариера след успеха на "Приятели". Къртни Кокс се оказа не по-малко рационален човек от героинята си в ситкома Моника Гелър и реши да ограничи ролите си до минимум, преди да попадне в безпощадното менгеме на критиката. Вместо да последва примера на Дженифър Анистън и да играе вечната самотница в поредица сълзливи комедийки, тя заложи потенциала си ексклузивно в хоръра Scream. Дебютира като продуцент едва през 2007 г. със сериала Dirt, който Нова излъчи у нас под името "Скандално". Историята за задкулисните игрички
Петима известни работари у нас...и в чужбина

Петима известни работари у нас...и в чужбина
между звездите и главната редакторка на влиятелен таблоид веднага спечелиха аудитория, но ABC спря излъчването й след втория сезон. По неизвестни причини настоящата г-жа Аркет продължава да подбира с хирургическа прецизност ангажиментите си и до края на 2009-а ще я видим само в комедийния Cougar Town.

Няма коментари: