събота, 16 май 2009 г.

СЕКСУАЛНОТО ПРИСТРАСТЯВАНЕ


В днешно време, когато сексът се е превърнал в разменна монета, се появяват все повече проблеми, свързани с него. Отношението на съвременния човек към секса варира – от пълно отрицание до дълбоко пристрастяване. На какво се дължат тези прояви? Има ли предпоставки за тяхното възникване? Какви са симптомите и как можем да ги дефинираме най-точно?

Сексуалното пристрастяване е термин, който описва поведението на човек с необичайно силно сексуално желание и зависимост към правенето на секс. Тази мисъл често обсебва пристрастените и възпрепядства нормалното протичане на тяхното всекидневие. Сексуалното пристрастяване не е включено в списъка с умствените разстройства, но то е форма на психологическа зависимост. Често е сравнявано с алкохолизма и наркоманията, тъй като имат сходни проявления и симптоми.

Сексуалното пристрастяванеСексуалното пристрастяване

Сексуално пристрастените хора са с объркано мислене, в някои случаи оправдават своето поведение и винят останалите за своите проблеми. Сексуалното пристрастяване се свързва също и с поемането на рискове. Човек в това състояние участва в различни форми на сексуални дейности, въпреки възможността от негативни последствия. В допълнение към унищожителните връзки, пристрастените често са подложени на риск от емоционални и физически травми. При някои хора пристрастяването прогресира и се изявява под формата на незаконни дейности като ексхибиционизъм, телефонен секс и др.

Сексуалното пристрастяванеЕто някои от признаците на сексуално пристрастяване:

* Множество връзки и постоянна смяна на сексуалните партньори;
* Неустоимо желание за самозадоволяване;
* Зависимост към порнофилми и порнографски списания;
* Практикуване на рисков секс;
* Практикуване на телефонен или кибер секс;
* Проституиране или прибягване до платени услуги;
* Ексхибиционизъм;
* Воайорство;

Тук е важно да се подчертае, че пристрастените към секса получават малко удоволствие от самия акт и не успяват да установят емоционална връзка с партньора си.
Повечето хора с такъв проблем отричат своето пристрастяване, ето защо лечението на тази зависимост се определя индивидуално. В повечето случаи обръщането към специалист е провокирано от събитие или неприятен инцидент, който е следствие на сексуалното поведение – загуба на работа, развод, арест или здравословен проблем. Лечението е насочено към овладяване и контролиране на поведението и развиване на здравословно сексуално поведение. В някои случаи се прибягва дори до медикаментозно лечение.

Сексуалното пристрастяванеПристрастени ли сте към секса?

Ако повечето от отговорите ви са положителни, трябва да се замислите сериозно за своето поведение. Въпросите са част от книгата “Не го наричайте любов: Възстановяване от сексуално пристрастване” на П. Дж. Карнис.

* Купувате ли си често списания с порнографско съдържание?
* Ангажира ли мисълта за секс и практикуването му по-голямата част от времето ви?
* Мислите ли, че вашето сексуално поведение е нормално?
* Съпругът/ съпругата ви оплаква ли се от вашето сексуално поведение?
* Чувствате ли се зле зради сексуалното си поведение?
* Криете ли от своя партньор някои аспекти от своето сексуално поведение?
* Случвало ли ви се е да сте неспособни да контролирате сексуалното си поведение, въпреки мисълта, че то е неправилно?

Няма коментари: