събота, 16 май 2009 г.

Справете се с гнева


Гневът е силна емоция и справянето с нея отнема много усилия, практика и търпение. Трябва да си помислите защо се чувствате разгневени; понякога гневът е знак, че сте разстроени за нещо, което е дълбоко във вас.


Говорете с някой, на когото вярвате. Поговорете си, особено ако се чувствате:

- Раздразнени и в лошо настроение през цялото време

- Ако чувствате гняв към себе си и всичко, което правите

- Гняв, който ви кара да искате да се нараните или да нараните някой друг.


Това може да са знаци за дълбока депресия и не трябва да преминавате през това сам. Споделете с близък член от семейството ви, с приятел, партньор, колега или учител.

Гневът е естествена емоция. Ние всички чувстваме гняв в някакъв етап от живота си, и можем да се чувстваме така поради редица причини.


Независимо какво „натиска” копчето на гнева, това е нормално чувство и хората изпитват гняв в определен етап.


Опитайте се да овладеете гнева си:


Бъдете в хармония с вашите чувства и помислете какво ви е накарало да се чувствате разгневени и защо. Напишете на един лист вашите чувства, така че следващия път ще можете да конкретизирате по-добре ситуацията и да се осъзнаете чрез написаните думи колко гневни се чувствате.

Опитайте се да се успокоите и да успокоите вашите мисли, така че да можете да формулирате конструктивен аргумент.

Помислете как вашите реакции ще афектират върху другите хора и до какви последствия ще доведат те.


Други начини за справяне с гнева

Освен горните нчини можете да разгледате други форми на физическа активност за контролиране на гнева.


Упражнения – Разходете се, или отидете да тренирате някакъв спорт с приятели. Като се махнете от ситуацията и насочите вниманието и енергията си във физическа дейност имате време да изчистите мислите си и да поставите чувствата си в преспектива.

Слушайте музика – Пуснете си някоя от любимите си мелодии. Музиката може да ви помогне да промените настроението си.

Напишете всичко на лист хартия – вместо да реагирате разгневено опитайте се и напишете вашите чувства и емоции на лист хартия. Някой хора намират за по-лесен начин да изрязат себе си и мислите си на лист хартия. Това помага също да не надграждате нещата в себе си.

Медитирайте или практикувайте дълбоко дишане – Този метод помага по различни начини. Независимо дали се чувствате разгневени или стресирани тази техника ви учи да контролирате себе си, ако го правите редовно сами ще видите, че появата на гняв е много по-рядко.

Говорете за това как се чувствате – „Споделен проблем е половин проблем”. Близък човек може по-обективно да види каква е ситуацията, да я огледа отстрани и да ви даде своето мнение.

Всеки може да се промени и да вземе контрол над гнева си, вместо гнева да взема контрол над човека.

Няма коментари: