вторник, 5 май 2009 г.

Петима известни работари у нас

Българинът не е толкова мързелив, колкото гласи легендата на народопсихологията. И често пъти го бива ако не за всичко, то поне в още един бранш извън основния, от който си изкарва хляба. Светъл пример за това са част от родните знаменитости, които тъкат на няколко стана, за да поддържат приличен стандарт на живот. Ако са имена в медийните среди, задължително вербуват потенциала си в преса, телевизия и радио. Ако са простосмъртни светски особи, се вдъхновяват да напишат книга, която в повечето случаи е автобиографична и не им носи дивиденти, различни от допълнителен PR. Някои проявяват творчество и по световен тертип инвестират в модни линии и парфюми - ход, равносилен на първоаприлска шега, имайки предвид мащабите на пазара и шуробаджанашкия подход в промотирането на продукта. Популярните лица в световния шоубизнес експлоатират името си в комерсиална посока повече като жест към егото си, отколкото с мисълта за неплатените сметки в края на месеца. "Монитор" събра няколко индивида с неизчерпаема енергия, за които 1 май е целогодишно явление.

1. Ники Кънчев

Г-н Стани богат е далеч от истинския смисъл на прозвището, лепнато му от играта. Статутът му на един от най-кадърните тв и радиоводещи обаче работи солидно в полза на банковата му сметка.

Универсален боец на медийния фронт. Почти - защото все още не е продал потенциала си на коментатор и меломанската си култура на някое от месечните списания с афинитет към голи девойки. Роденият в Червен бряг журналист е любимо лице на баба, дядо и внуче благодарение на продукции като "Стани богат" и "Биг брадър". Фактът, че след две годишна пауза отново е буфер между участниците и в третото ВИП издание, също стана повод за всенародни веселия пред малкия екран. Още преди да усъвършенства уменията си със самобръсначката, Ники запазва четвъртъците си за Дарик радио и ток- шоуто "На изток от рая". Обективни коментари, разнищване на даден проект от ниво звукозапис и криейтив до аналозите му в световен мащаб - да го слушаш, е краста, за която всички лекове са скрити, пък и никой не е на зор да ги търси. Между поредицата от тричасови лайфове в ефира на Нова, "говоренето по микрофона" и снимките на реклами Кънчев успя да стане и татко на две близначки.

2. Камелия


Наскоро провокативната пайнерка открито заяви амбицията си да се забърка по-сериозно с телевизионния бизнес, като поеме собствено шоу.

Единственият изпълнител, който е на "ти" с провокацията и умее да балансира съставките й така, че да не пресолява манджата в посока "евтино и аграрно". Продуцентът Нико Тупарев отправил двойна оферта към нея - участие в благотворителния сезон на "Големия брат" или водеща на късното коментарно студио към него. Бившата Мис Чипровци не се поколеба да се забърка в поредното медийно предизвикателство и вече повече от месец ни доказва, че може да използва по предназначение Голямата си уста. Дебютът й беше плах, но неувереността й пред камери се компенсираше от чувство за хумор и самоирония. Камелия удържа на думата си да не дава сигналножълт оттенък на предаването и да не рови в мръсното бельо на събеседниците си по подобие на предшественичката си Венета Райкова. Гледайки я в национален праймтайм, човек си казва, че не само й се получава, но й липсва канцерогенността в излъчването, характерна за горещата й конкурентка. Не спира да бръмчи по участия въпреки снимките, а в края на лятото със сигурност ще бъде сред титулярите в турнето на "Пайнер".

Освен пълнокръвен изпълнител дъщерята на Вили Казасян се подвизава успешно и като ресторантьор.

3. Хилда Казасян


Отваря джоб и глътка както сред посетителите на джаз импровизациите й, така и сред лоялните клиенти на трите й ресторанта в столицата. Захваща се с този бизнес преди шест години, когато се запознава със съдружника си Ники Стефанов. Твърди, че той е сред малкото истински приятели, с които се е сдобила в последно време. Стартира с арменската кръчма "Егур-егур", чиято успешна формула от домашен уют, елегантен, но непретенциозен интериор и перфектна кухня бързо провокира появата на още едно заведение от същия бранд. Дъщерята на маестро Вили Казасян се занимава с всичко от А до Я, но страстта й се оказва обзавеждането и декорацията. В новия й проект менюто е разчупено и включва италианска паста, средиземноморски специалитети, ориенталски салати и десерти. В следващия - "Етно", преобладават класическите европейски рецепти, а атмосферата наподобява аристократична винарска изба на Ботуша.

Най-обичаното женско лице на малкия екран поддържа безрезервно редица благотворителни каузи и издава списание "На кафе".

4. Гала


Аудиторията й сваляше шапка, а рекламодателите вдигаха бюджети още когато позираше със сешоар в ръка в "супершоуто" "Невада". За щастие Гала не стана момиче на късмета, но късметът й под светлината на прожекторите не се отказва от нея и извън опеката на Къци Вапцаров. Плевенчанката с педагогическо образование показа индивидуалност с "На кафе", което отскоро и след тригодишна пауза възкръсна в ефира на Нова. Маги Халваджиян я вербува успешно за топ- проектите си като "Имаш поща" и "Пълна промяна". Умее да играе по тънката струна на зрителите, независимо дали продава битова техника в телешопи, или събира скарани заради добитък роднини. Съсобственик и издател на списание "На кафе". Активен социален работник до доказване на противното. Доскоро позитивния й образ красеше кампаниите срещу рака на гърдата, но през последния месец прегърна идеята за онеправданите деца и хората с увреждания като участник във "ВИП брадър 3".

Перо в столичен ежедневник, писател, телевизионен и радиоводещ с афинитет към драмата, независимо дали е действащ герой в нея, или я отразява.

5. Мартин Карбовски


Звездата му като автор изгря в лайфстайл библията "Егоист", чиито броеве за съжаление вече отлежават в антиквариатите и по сергиите за ценители на пл."Славейков". Става журналист, защото писателите в България са обречени на гладна смърт. Това, разбира се, не му пречи да си плаща сметките и като автор на книги. В унисон с маниера му на интервюиарне и изказ, около последната - биографията на Лили Иванова, експлодира скандал заради "нелоялна конкуренция" в лицето на Исак Гозес. След торнадо от вербална смет, излята по адрес на колегата му по перо, трудът бе прекръстен стратегически от "Аз, Лили" на "Истината". Апетитът му към историите, в които драмата скърца като пясък между зъбите, се пренесе в "Отечествен фронт" по Нова. Извън забежките си към герои от социалния ъндърграунд Карбовски пое и дискретна антикампания срещу държавата в предаването "Емигранти". Водещ на "Пропаганда" по Дарик радио.

Няма коментари: