понеделник, 25 май 2009 г.

По-лек живот или как се отслабва бързо


Проблемът с наднорменото тегло и болестите, които произтичат от него, отдавна не е проблем само за Северна Америка.

В Западна Европа, а все повече и у нас, за затлъстяването се говори все по-често като за епидемия.

Никак не е чудно тогава, че отвсякъде слушаме за диети, отслабване и т.н.

Последният хит във Великобритания е LighterLife (По-лек живот) – драстичен режим с изключително нисък калориен прием.

Тя съществува от 1996 година насам и е резултат от 8-годишните научни разработки на две дами, които преди това усилено се борели с излишните килограми в продължение на години.

Бар Хюлет, която е инженер и има научна степен, и Джаки Кокс – психолог и консултант, заедно развиват система за бързо отслабване с траен резултат.

В университета Кеймбридж те разработват специални шейкове и супи, които ежедневно осигуряват минималните необходими калории за съществуването на човека.

В продуктите, които се консумират 3 пъти дневно, се съдържат витамини, минерали и основно количество протеин, необходимо през деня.

Така ежедневният калориен прием е сведен до минималното количество от 530 калории, което е около четвърт от стандартните 2000 за жените.

Днес двете британки не само произвеждат специалните хранителни продукти, но и имат център, който помага на всички желаещи.

Основната му роля е да консултира диетуващите по време на оскъдния им хранителен план и след това, за да могат да запазят постигнатото тегло.

В него работят квалифицирани психолози, които помагат на хората да осъзнаят защо преяждат и как да спрат да го правят завинаги.

Не всички обаче могат да се подложат на диетата, тъй като тя е доста строга и се спазва не повече от 12 седмици.

На първо място е необходимо медицинско свидетелство от личния лекар, което да дава информация дали пациентът страда от диабет тип 1, ментални или сърдечни проблеми, високо кръвно.

Деца под 16 години не могат да се подлагат на режима, освен това BMI на пациентите трябва да е 25 и повече.

Според хората, опитали диетата LighterLife, ефектът й е изключителен - в най-лошия случай те отслабват с 10-12 килограма, а някои дори и с 25.


Освен това повечето успяват да променят драстично хранителните си навици и да запазят постигнатото тегло.

Тя обаче има и своите противници, както и негативни странични ефекти, за които обаче ще ви разкажем скоро.

Няма коментари: