четвъртък, 14 май 2009 г.

Да избегнем сивотата на ежедневието


Пазаруване, готвене, чистене, грижи за семейството и децата. Една-две години такъв живот и човек е готов да се запита само това ли го очаква...
Мнозина се опитват да избягат от този порочен кръг, като тръгват на работа – каквато и да е, само да е по-далеч от дома.

Главният проблем на домакините е отричането от собствените интереси и приемане на интересите на членовете на семейството, а именно това е причината за чувството за неудовлетвореност, недостига на впечатления и липсата на самореализация. Животът, който се състои от 24 часа в денонощието домакинска работа минус време за сън, никак не е интересен и вълнуващ.

За да получите удоволствие и радост от живота не трябва да правите необмислени постъпки или да “изгаряте мостове зад гърба си” – достатъчно е само да коригирате начина си на живот, твърдят психолози. Какво можете да направите? Сигурно някои от изброените предложения ще ви се сторят доста неприложими, но все пак – всеки намира удовлетворение в различни начинания. Абсурдното за едни е най-логичното за други.

1. Не стойте по цял ден с децата.
Трудно ще ви бъде да обясните на съпруга си, че при неработеща майка той трябва да наеме и детегледачка. Но много лесно можете да му обясните, че една жена с две деца, които постоянно изискват грижи и внимание, не може да остане привлекателна и интересна без лично време. Дори семействата със средни доходи могат да си позволят наемането на помощница, която поне веднъж седмично ще ви освободи от някои задължения.

2. Всеки ден планирайте поне по едно излизане.
Стоенето у дома гарантира недостиг на впечатления, нездравословен цвят на лицето и постепенно занемаряване. С какво ще се занимавате извън дома всеки човек трябва да избере в зависимост от индивидуалните интереси – кино, изложби, кафе с приятелки и т.н. Дори всекидневните разходки с кучето помагат за добрата физическа форма и за свежия цвят на лицето.

3. Занимавайте се с домакинската работа по график.
Ако отделите един ден за пране, чистене и гладене, малко или много ще освободите другите 6 дни от седмицата. Не е необходимо да готвите и преди всяко хранене, научете са да приготвяте аламинути, които не само ще разнообразят трапезата, но и ще ви освободят от дългия престой в кухнята.

4. Накарайте близките си да приемат и уважават вашето неприкосновено лично време.
Няма значение за какво – за любимия сериал, за общуване по телефона, за медитация или разкрасяване. Това време е точно толкова ценно, колкото минутите на партньора за футбол, риболов или просто за бира с приятели.

5. Отделяйте внимание на здравето и външността си.
След 17 часа трудно ще успеете да попаднете в салон за красота фитнес зала или кабинета на стоматолога. Затова отделяйте за тези цели време пред деня. Плуване, аеробика, каране на кънки - те ще ви гарантират не само добрата почивка, но и отличната физическа форма.

6. Заловете се със самообразованието си.
Домакинята спокойно може да завърши аспирантура, второ висше образование, да научи няколко нови чужди езици, да се занимава с танци, да посещава различни курсове и т.н. Разширеният кръг от интереси и общуването с повече хора са от полза за всеки.

7. Извършете “културна революция”.
Четете новите книги, ходете на изложби, гледайте новите филми. Всичко това ще ви направи по-интересен събеседник.

8. Научете са да обичате своето “искам”.
Това не е баналното “Скъпи, искам ново палто”, а отделяне на време, през което да се занимавате с това, за което преди не ви е стигало времето. Може да се окаже възможно дори да реализирате някоя от детските си мечти.

9. Открийте своето хоби.
Банално решение, но работи. Пък и с времето то може да се превърне в малък бизнес, който да ви донесе пари. Например да отглеждате кактуси, които след това бихте могли да продавате.

10. Намерете си надомна работа.
Това ще ви гарантира и собствени интереси и лични пари.

11. Занимавайте се с обществена дейност.
Не е необходимо да прекарвате часове наред пред компютъра във виртуалното пространство. Създайте някакво тематично общество, участвайте в някаква фондация. Това ще ви позволи да увеличите авторитета си както пред другите, така и в собствените ви очи.

12. Станете доброволка!
Можете да се грижите за деца, лишени от родителски права, учейки ги да пеят, танцуват и т.н., да събирате пари за някоя кауза или да организирате кампания за благоустройство на детската площадка.

13. Изберете си една трудно постижима цел
Започнете да я изучавате. Усещането от “удивително е, но аз мога” ще повиши самооценката ви.

14. Нарисувайте си картина на идеалния живот
Опитайте да въплътите в реалния живот поне част от нея.

15. Ако всички предходни начини не дават резултат
и не можете да откриете плюсовете в живота на домакинята, просто си потърсете работа!

Какво не трябва да правите?
Не слушайте приятелките, които ви съветват да си намерите любовник или да си родите още едно дете. Ако ви е скучно и тъжно, нямате никаква гаранция, че тези промени ще способстват за постигането на щастлив живот.

Няма коментари: