петък, 8 май 2009 г.

Грижа за дълга и здрава коса



Климатът, бедното на разнообразни хранителни вещества меню, замърсяването и други фактори, пряко зависещи от нас, са причина косата ни да бъде накъсана, неспособна да се самообновява и расте бързо.

Онова, което можете да направите за нея е да й отделите достатъчно време за подхранване и грижа.

По този начин освен здрав и лъскав косъм, ще увеличите бързината, с която тя расте, почти двойно.

На първо място, използвайте шампоан, който е напълно подходящ за вашия тип коса, а от време на време го редувайте и с по-нежен и щадящ.

Подхранващата маска, която използвате, нанасяйте само в краищата на косата. Ако косата ви обаче е по-дълга, тя ще има нужда от повече подхранване, така че нея я намазвайте цялата.

В началото на всеки сезон си посвещавайте по 1 месец ударно подхранване с ревитализиращи косъма капсули. Така ще го защитите от влиянието на променящия се климат.

Терапията с подхранващи капсули доставя необходимото на косата количество калций, желязо, магнезий и минерални соли, които заздравяват косата в дълбочина.

Сравнително често (веднъж на две седмици) си правете маска с етерично масло. Препоръчваме ви масло от розмарин, олио от арган, какаово масло, бадемово масло или зехтин.

Масажирайте скалпа. Така ще стимулирате кръвообръщението му и насищането с кислород, което от своя страна задължително води до растеж на косата.

Ако четката ви за коса е на повече от половина година, я сменете с такава, направена от напълно естествени материали като дърво и естествен косъм.

И не на последно място – подстригвайте се редовно и по-малко. Ако оставите косата си да расте цъфтяща, изгорена и изтощена от често боядисване, едва ли ще постигнете някакви задоволяващи резултати.

Максимално избягвайте сешоара и най-вече горещата му степен на сушене. Същото важи за пресите, машите и дори търкането с хавлия.

Няма коментари: