петък, 22 май 2009 г.

Екскурзия до природния феномен Побити камъни


Побити камъни са поредното доказателство, че не е нужно да излизаме извън пределите на България, за да видим какви чудеса е сътворила природата.
Само на петнайсетина километра от Варна, в землищата на селата Слънчево, Баново, Страшимирово и Белослав и девненския квартал „Повеляново“, като стълбове насред пустошта се издига българският Стоунхендж. Нека си направим една екскурзия до там и да опознаем още едно от родните съкровища.

Обща информация за природния феномен Побити камъни

Геоложкият феномен Побити камъни, който е на повече от 50 млн години, заема площ около 70 кв. км. Стотиците варовиково-пясъчни образувания, някои от които достигат височина 11 м и диаметър 3 м, са разпределени в 14 малки и по-големи групи. Най-голямата от тях е Дикилиташката (Централна) група, която заема ивица с дължина 810 м и широчина 115 м покрай пътя E-70. Тъй като шосето е част от европейската пътна мрежа, природният феномен Побити камъни добива все по-голяма популярност като туристическа атракция с международна слава.

Вътрешните земни сили, вятърът и валежите са придали на някои от каменните колони фантастични форми. Една част са изцяло кухи във вътрешността си в резултат на ерозионните процеси, запълнени са с пясък и са с високо карбонатно съдържание. И макар местността Побити камъни да наподобява пустиня, тя е дом на многобройни редки представители на растителния и животинския свят. Освен 114-те вида птици и няколкото вида животни, тук е местообитанието на 4 световно застрашени, 2 застрашени и 8 защитени вида растения в България. Това е една от причините през 1937 г. природният феномен Побити камъни да стане първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност в България.

Как се е появил природният феномен Побити камъни?

Възникването на чудните Побити камъни е свързано с множество хипотези и безброй проучвания. Според една от теориите, преди около 50 млн години на това място е имало море, след отдръпването на което настъпили ерозионни процеси и осушената почва започнала да се оформя в най-разнообразни форми. Това обяснява и високото съдържание на карбон в състава им. Друга теория пък предполага, че Побитите камъни имат органичен произход, защото са остатък от подводни коралови рифове. Някои учени твърдят, че на мястото е имало подводна вулканична дейност и при съприкосновението си с ледената вода, лавата се е вкаменила. А заради богатото й съдържание на метанов газ, който продължавал да си проправя път стотици години, Побитите камъни са станали кухи. Има и хипотеза, според която те са се оформили около естествени газови извори, вследствие на слепване на песъчинките в продължение на милиони години.

За първи път природният феномен Побити камъни е бил документиран през 1829 г. от Виктор Тепляков - кореспондент на руската армия на генерал Дибич Задбалкански. След това се превръща в обект на изследване за редица учени. През 1948 г. там са открити селища, датиращи още от старокаменната епоха. Смята се, че мястото притежава някаква магическа сила и лечебни свойства, но според една от легендите истинската загадка на чудото Побити камъни ще бъде разкрита от човек, който е наистина свързан с него.

Какво можете да видите в местността Побити камъни?

Освен че е най-голяма, Дикилиташката група Побити камъни е известна и с още нещо. Наблизо се намира чешма, построена над извор, за чиято вода се смята, че е най-лековитата на територията на България. Около три низки каменни колони, част от Диклинташката група пък, е построен т. нар. Каменен кръг. Дело на човешката ръка, той е смятан за изключително силно енергийно място и буди интереса на наши и чуждестранни учени и парамедици, които всяка година идват да изучават околността. И докато ден след ден изникват нови открития и доказателства за древния живот по тези земи, за геолозите остава истинска загадка възникването и съхранението на природния феномен Побити камъни.

Около Централната група, макар и по-малки, са разположени Слънчевска, Кариера, Дренака, Страшимировска, Тетерлика, Белославска, Голям връх, Авренска поляна. Кариера е на два километра от Девня и е разкрита в район на стара изоставена през 1970 г. кариера за добив на кварцов пясък. В скален масив с дължина 300-400 м се виждат едновременно четирите нива с обща височина около 25 м, в които са се образували някога колоните.

Природният феномен Побити камъни е предложен за включване в световната листа на геоложките феномени на ЮНЕСКО. Но дори и да не бъде одобрен, значението му за природното богатство на България е достатъчен. Така че, когато пътувате към Варна, отклонете поглед, за да се полюбувате на това забулено в тайни геоложко чудо, спрете за малко, за да усетите енергийния му заряд и се докоснете до магическата свещена земя.

Няма коментари: