неделя, 3 май 2009 г.

Япония създава антикризисен фонд


Япония ще създаде фонд от 60 млрд. долара за спешно финансиране в случай на азиатска финансова криза, съобщи японският министър на финансите Каору Йосано на семинар на управителния съвет на Азиатската банка за развитие в курорта Нуса Дуа на индонезийския остров Бали.

Япония реши също да предостави гаранции от пет млрд. долара в облигации с деноминация в йени, издадени на японските фондови пазари от развиващи се страни, неспособни самостоятелно да съберат средства поради кризата, добави министърът, цитиран от ДПА.

Фондът е отделен от сумата, обещана от Япония в рамките на т.нар. инициатива от Чианг Май (по името на тайландския курорт) - регионален резерв за валутен обмен между 13 азиатски страни,

предназначен за уреждане на проблемите с краткосрочните платежни баланси и за стабилизация на финансовия пазар.

Финансовите министри от 10-членната Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) плюс Япония, Китай и Южна Корея ще се срещнат днес, за да уточнят подробонсти по общия резерв.

Групата, наречена АСЕАН+3, се споразумя да увеличи размера на резерва на 120 млрд. долара, вместо 80-те милиарда, съгласувани при началните преговори.

Президентът на Азиатската банка за развитие Харухико Курода заяви вчера, че банката планира да създаде фонд от три млрд. долара за отпускането на спешни заеми на засегнати от кризата страни членки по-бързо и евтино, отколкото позволяват сегашните програми. Бордът на банката се събира на годишното си заседание на остров Бали утре и вдругиден.

Няма коментари: