събота, 16 май 2009 г.

Кофеинът – полезен или вреден?


Кофеинът е вещество, което се среща в зърната на кафето, листата на чая, гуараната и други растения. Кофеинът прониква в тялото посредством напитки като кафето, чая, енергийните и изотоничните напитки, кофеинови бонбони, стимулиращи добавки, някои шоколадови изделия и сладкиши.
Полезни ефекти от приема на кофеин:


* стимулира производството на епинефрин (адреналин);

* увеличава нивата на свободна енергия;

* премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността и подобрява времето за реакция в ситуации на продължителна липса на сън;

* подобрява спортните постижения, в следствие подтискане чувството на умора;

* подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип);

* стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарането на мазнини и отделянето на вода;

* увеличава ефекта на болкоуспокояващите;

* подобрява запаметяването на информация в стресова среда.

Негативни ефекти от приема на кофеин:


* след отминаване на действието му, се усеща свръх умора и сънливост

* при прием с кафе, чай или газирани напитки води до повишена киселинност на стомаха, а за хора с гастрити или язви това е доста неприятно.

* при свръх чувствителни хора дори в малки дози предизвиква главоболие

* при адаптация към въздействията на кофеина се наблюдава спадане на отчетената производителност на труда, във връзка с това настъпва загуба на мотивация, завишена склонност към конфликти, дори параноя.

* изкуственото подтискане на умората с прием на умерени до големи дози кофеин за дълги периоди може да доведе до скрито претрениране и обезводняване

Препоръчителната консумация на кофеин е до 150 мг кофеин в рамките на 6-8 часа. Приемът на 300 до 400 мг. кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. Негативните ефекти от кофеиновото отравяне са:


* безпокойство, безсъние, еуфория;

* болки и гъделичкане в стомаха и червата, диария, учестено уриниране;

* свръх стягане на мускулите, зачервяване на лицето и лицеви тикове;

* ускорено сърцебиене;

* склонност да се извършват много и безсмислени битови движения, несръчност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност, мания, депресия, липса на ориентация, липса на задръжки, параноя, поява на илюзии и халюцинации;

* системният прием на големи дози кофеин може да доведе до състоянието кофеинизъм, което се разпознава по желанието на повлияните да приемат по-големи дози кофеин.

Няма коментари: