вторник, 26 май 2009 г.

Обиците на езика увреждат зъбите


Зъболекари от Националната стоматологична академия в САЩ предупреждават, че пиърсингът на езика носи опасност за здравето. Освен че може да предизвика инфекция, поставянето на обица на езика може да се окаже вредно още за зъбите и нервните окончания.



Причината за това е, че в езика има много кръвоносни съдове. Пробождането на тази зона може да се превърне в отворена врата за алергии или тежки инфекции, обясняват специалистите. В случай че поставянето на обицата не се прави със стерилни инструменти, мястото може да се инфектира и дори човек може да се зарази с хепатит или с вируса на СПИН.



В случай че има участък, където обицата се докосва до зъбите, пък може да се получи и механично увреждане на зъбния емайл. Много често пациентите дори не се досещат, че отчупването на част от зъбите им може да бъде предизвикано именно от модните украшения. Най-добрият начин да се избегнат подобни проблеми е изобщо да не се пробива езикът. Тези, които все пак са се решили на разкрасителната процедура, е добре да се посъветват със стоматолог, а самият пиърсинг да бъде направен от професионалист и при спазване на всички хигиенни изисквания.



Много важно е също така самите обеци да бъдат по възможност от злато или титан или поне 85% сплав от благородните метали. Важно е да няма никел, за да не се получи обрив или алергична реакция.



Важно е да се има предвид, че опасността за зъбите се увеличава пропорционално на времето, през което човек носи бижуто в устата си. Все пак при добра устна хигиена и ако металните халки се свалят за през нощта, рискът за здравето намалява, успокояват зъболекарите.

Няма коментари: