понеделник, 25 май 2009 г.

15 невероятни факта за човешкото тяло!

1. В стомаха ни има храносмилателни киселини които са достатъчно силни да разтворят цинк. За наше щастие, клетките в лигавицата на стомаха се подновяват толкова бързо, че киселината няма време, да разтвори и нея.

2. Белите дробове съдържат над 300,000 милиона капиляри (малки кръвоносни съдове). Ако те бяха разпънати от край до край, щяха да са дъгли 2400 км (1500 мили).

3. Тестисите на човек произвеждат 10 милиона нови сперматозоиди всеки ден - достатъчно, че той може да презасели цялата планета, само за 6 месеца!

4. Човешки кост е силна като гранит в издържането на теглото. Блокче кост с размерите на кибритена кутия може да издържи 9 тона - Това е четири пъти по толкова, колкото бетона може да издържи.

5. Всеки нокът на ръката и крака отнема шест месеца, за да порастне от основата до върха.

6. Най-големия орган в тялото е кожата. В един възрастен човек, тя обхваща около 1,9 m2. Кожата постоянно люспи - в живота си всеки човек отделя около 18 кг кожа.

7. Когато спиш, ти нараства с около 8 мм. На следващия ден се свиваш обратно към нормалната си височина. Причината е, че вашите хрущяли между дисковете на гръбнака са изцедени като гъби от силата на тежестта, когато стоите или седите.

8. Средно човек яде 50 тона храни и пие 50000 литра течности по време на неговия живот.

9. Всеки бъбрек съдържа 1 млн. индивидуални филтри. Те филтрират средно около 1,3 литра кръв в минута и извеждат до 1,4 литра на ден урина.

10. Фокусните мускули на очите се движат около 100,000 пъти на ден. За да дадете на вашите мускули на краката същата тренировка, вие ще трябва да извървявате по 80 км всеки ден.

11. За 30 минути, средно тялото отдава достатъчно топлина (комбинирано), за да накара половин галон вода, да заври.

12. На една кръвна клетка и отнема само 60 секунди да направи пълен цикъл на тялото.

13. На кожата, с големината на пощенска марка, която се взема при обрязване на бебета и трябват само 21 дни да порастне толкова че да покрие три (3) баскетболни игрища. Невероятно е нали и това е благодарение на науката. Лабораторно отгледаната кожа се използва при лечение на пациенти с изгаряния.

14. Очите получават около 90% от цялата информация, като ни правят основно визуални същества.

15. Женските яйчници съдържат почти половин милион яйчни клетки, но само 400 ще получат възможност да създадат нов живот.

Няма коментари: