понеделник, 31 август 2009 г.

Как да се потим по-малко ?


Покрай всичките си приятни страни лятото има и някои доста досадни. Една от тях е обилното потене, съчетано с потни петна по дрехите. Има обаче начини тези неприятни неща да се избегнат поне отчасти.

1. Прекалено дебелият слой рол-он няма да свърши по-добра работа, само ще изцапа дрехите ти. По-добре нанеси тънък пласт.

2. За да действат средствата срещу изпотяване, е важно дрехите да не се обличат веднага след като си сложиш дезодорант или рол-он. Трябва да дадеш малко време на подмишниците си да изсъхнат и тогава да се облечеш.

3. Колкото по-тясна е ризата ти около подмишниците, толкова по-голяма е вероятността да се изпотиш и петната да се появят. По-свободните дрехи са по-добър вариант, стига да не са прекалено широки.

4. Пробвай различни дезодоранти и рол-они, за да разбереш кой ти върши най-добра работа.

5. Избягвай прекалено пикантните храни, защото те предизвикват допълнително потене.

6. Не бързай - ако трябва да си на някакво събитие с определен час, тръгни по-рано. От една страна това ще ти спести тичането, следователно и потенето, а от друга ще намали притеснението от евентуално закъснение, което също води до изпотяване.

7. Освежи се - когато си пристигнал рано, имаш време да се отбиеш до банята, за да видиш дали всичко във външния ти вид е ОК. Ако лицето ти е потно, имаш време да попиеш потта, както и да се наплискаш със студена вода, за да си свеж. Ако имаш голям проблем с потенето, можеш и да се преоблечеш в банята непосредствено преди събитието, за да си сигурен, че няма опасност от потни петна по дрехите ти. Тези минутки са и време за допълнителна доза дезодорант или антиперспирант.

8. Избягвай горещи, претъпкани места, както и пътища с потенциални задръствания. Както горещината и многото хора на едно място, така и стресът от натоварения маршрут увеличават вероятността от обилно потене.

Няма коментари: