понеделник, 3 август 2009 г.

Собственици на медии осветени като агенти на ДС


Собственици на няколко големи електронни медии бяха огласени в понеделник от комисията на досиетата като сътрудници на бившата Държавна сигурност. Секретен сътрудник на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на ДС е бил Петър Манджуков, притежаващ "Балкан българска телевизия". Той е вербуван през 1978 г. под псевдоним Омортаг. Радосвет Радев, собственик на "Дарик радио", под името Карак е бил към Шесто управление от 1988 г. "За мен простата истина е неуспешен опит за вербовка. Казах им, че не ставам за агент, защото съм карък, а те са ме записали под такъв псевдоним. Учудвам се, че не извадиха това досие 20 години, за да спрат "Дарик радио", коментира Радев пред "Дневник". Рекламният бос Красимир Гергов, собственик на фирма "Кантус фирмус" АД, излиза при проверката на "Класик ФМ-радио" АД. Той е бил на щат в Управлението за безопасност и охрана (Пето в ДС) от 1985 г., когато е назначен като разузнавач. Той отказа коментар.

Красимир Узунов, собственик на агенция "Фокус", е вербуван като агент на Трето управление (военно контраразузнаване) през 1988 г. под псевдоним Завадски. "Завършил съм военно училище и това съм работил - във ВКР, не съм милиционер", лаконично коментира той. Петър Пунчев и Константин Тилев, собственици на радио "ФМ+", "Мила ФМ", "Орфей медиа ФМ", бяха обявени. Пунчев е бил щатен служител в Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1980 г., а през 1986 г. е вербуван от довчерашния директор на ДАНС Петко Сертов, по това време оперативен работник във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) като агент Троянски. Тилев е бил агент на Шесто управление и секретен сътрудник на ПГУ под псевдонима Първан. Те не бяха открити за коментар.

Георги Агафонов, притежаващ "Вяра ТВ" АД, "Хип хоп ТВ" АД, и "Хот ТВ" ЕАД, е бил агент Здравков на ВКР от 1980 г. Той вече беше обявен при проверката на депутатите.

Агент се оказа и журналистът в БНТ Владимир Береану. Той е привлечен през 1986 г. под псевдонима Георгиев като агент на Шесто управление (политическата полиция). Водещият на "Минута е много" по БНТ Петър Вучков от 1957 г. е агент Балкански на Второ управление, а след това е работил и за Софийско градско управление по линия на Шесто. Водещият предаване по БНТ Владко Мурдаров също е обявен за агент Драган на Шесто управление от 1975 г. Тома Спространов, известен с "Пулсиращи ноти" по БНР, е бил агент Ян на Второ управление от 1973 г. Официално беше обявен като агент и Георги Коритаров.

В обемистия доклад на комисията фигурират 101 имена от проверени над 2200 журналисти в над 200 електронни медии.

Няма коментари: