неделя, 16 август 2009 г.

Сляп зад волана?

В авиацията отдавна се практикува т.н. "сляп полет", когато атмосферните условия не позволяват на летеца да вижда какво става напред. Тогава той се ръководи само от показанията на приборите или полетът се управлява от електрониката.

От години се правят опити това да се приложи и при колите, но по-сериозно с въпроса от 2006-а година насам се занимава екип от американския Вирджински технологичен институт. Разработката е задействана след спечелване на конкурс на института Джърмингъм, който обяви го обяви за проекта си Blind Driver Challenge. Целта му е да се създаде апаратура, която да осигури сляпо управление на автомобила.

Специалистите от Вирджиния за три години, ползвайки идеите на проекта за автомобил робот Odin, спечелил трето място в състезанието DARPA Urban Challenge /надпревара за автомобили без шофьор/, са построили бъги, снабдено със система лазерни далекомери и компютър за обработка на данни.

Интересно е решен главният въпрос - как да се предава на слепия водач информация за препятствията пред него, които "вижда" електрониката? Направено е специално устройство, което с помощта на струи сгъстен въздух, насочени в лицето на водача му подсказват посоката на препятствията.

Допълнително звуков синтезатор подсказва с команди - леко надясно/леко наляво, а воланът също със звукова сигнализация обажда степента на завъртането си. Ролята на скоростомер пък играят вибрационни елементи монтирани в специална жилетка с която е облечен незрящият водач. Изпитанията на прототипа преминават успешно - електронният помощник се е оказал доста по-ефективен от подсказване на зрящ навигатор, седящ до незрящия водач.

Следващият етап на разработката е намаляване шума от електромобила, който ще може да се предлага за подобна експлоатация, нещо изключително важно за човек, който разчита главно на слухово възприятие за придвижване.

Главното препятствие явно вече не е в техническата възможност за управляване на автомобил от сляп човек, а в законодателството - дали въобще е възможно разрешение за подобно движение по пътищата с общо предназначение?

Независимо от това дали този въпрос някога ще бъде решен, авторите на проекта Blind Driver Assist са оптимисти - тяхната технология може да се прилага с успех и в много други области, което ще облекчи нелекия живот на незрящите.

Няма коментари: