понеделник, 3 август 2009 г.

Индия и Китай ще следят заедно топенето на ледниците в Хималаите


Индия и Китай ще си сътрудничат при наблюдението на топенето на ледниците в Хималаите, които са жизнено важни за снабдяването на двете страни с прясна вода, писа в. "Файненшъл таймс". В миналото двете страни водиха война за подялба на региона, припомня изданието.

Министърът на околната среда на Индия Джайрам Рамеш обяви, че академични екипи от двете държави ще следят "здравето" на т. нар. Водни кули на Азия и ще обменят информация. Той посочи, че Делхи вече е започнало диалог с Пекин по въпроса, като двете страни имат подобни опасения. Рамеш все пак посочи, че Индия не възнамерява на разрешава на китайски учени "да се катерят по индийските глетчери", а би желал проучванията да са съвместни.

Хималаите и Тибетското плато са стратегически регион, изключително важен за двете съседни страни, посочва "Файненшъл таймс". От там извират и се хранят от ледниците 7 от най-големите реки на света, сред които Инд, Ганг, Хуанхъ и Яндзъ. Те осигуряват вода на около 40% от жителите на Земята. През 1962 г. Делхи и Пекин дори влязоха във война за региона, завършила с унизителна загуба за Индия, която тя още помни. Делхи оспорва научните данни, че глобалното затопляне е отговорно за топенето на ледниците в Хималаите и твърди, че няма доказателства за това.

Няма коментари: