сряда, 19 август 2009 г.

Моцарт - жертва на стрептококова бактерия?


Мистериозната смърт на Волфганг Амадеус Моцарт на възраст 35 години дълго време объркваше изследователите, но учените сега имат нова теория по въпроса, според Би Би Си.

Композиторът, починал във Виена през 1791 г., може да се е споминал вследствие усложнения от възпалено гърло, предизвикано от бактериална инфекция. Екип от Университета на Амстердам смята, че стрептококовата инфекция е довела до фатално набъбване на неговите бъбреци.

Предишни теории включваха отравяне, ревматична треска и хранене с развалено свинско месо. Според някои австрийският маестро просто се е преуморил от работа до преждевременна смърт. Най-новата теория по въпроса е публикувана в тазседмичното издание на американското медицинско списание "Годишник по вътрешна медицина".

По времето на неговата смърт причината е била описана като остра милиарна треска и не е осъществена аутопсия. Останките му били разпръснати няколко години по-късно, когато гробът на композитора бил разкопан, за да бъде използван отново.

Известните факти за фаталната болест на Моцарт, включително симптомите на оток, неразположение и болки в гърба изглеждат съпоставими с тази диагноза. Авторите на проучването, Ричард зегерс, Андреас Вейгл и Андрю Стептоу, са достигнали до това заключение чрез сравнения на исторически описание на болестта на маестрото - треска, обрив, болки в крайниците и оток - с болести, широко разпространени по времето на неговата смърт. Те анализирали над 5 000 случая между 1791 и 1793 г. и открили че отоците причинени от събиране на течност под кожата, са третата най-разпространена причина за смъртни случаи след туберкулозата и недохранването.

Няма коментари: