събота, 30 май 2009 г.

Контрацептивите - как действат ?


За специалистите те са разумен начин да се ограничи нежеланата бременност, но само ако се познава добре начинът им на действие.

Влиянието на контрацептивите върху женския организъм все още не е изучено докрай и лесно достъпните т.нар. таблетки “на следващата сутрин” често подтикват подрастващите към сексуални контакти без необходимата отговорност към това.

Някои смятат, че това ще намали случаите на нежелана бременност в тази възраст. Други злословно твърдят, че днес на жените им е много по-лесно да прилагат бърза контрацепция за предстоящата вечер или уикенд, като че ли по-рано някой се е радвал на липсата на такава възможност.

Тези препарати безспорно са най-добрият начин за предотвратяване на бременност, след като половият акт е вече “в историята”. Презерватив или таблетки в джоба на тинейджъра изглеждат крайно съмнително в очите на родителите.

Опасността според лекарите обаче се крие в това, че при наличието на тези препарати жените понякога прекратят своите редовни посещения при гинеколог с профилактична цел. Така не могат да бъдат осъществени и специалните изследвания за тумори и други заболявания.

Много от жените не биха използвали тези препарати, ако знаят как те именно действат - това е голяма доза хормони, обикновено използвани в контрацепцията за предотвратяване на бременност. Те отлагат времето на овулацията, не допускат оплождането или не позволяват на яйцеклетката да се имплантира в тънкия слузест слой на матката. При достатъчно развитата фантазия на някои по-консервативно настроени хора това може да се приеме като аборт.

“Екстремната контрацепция не е истинско предпазване от бременност. Оплождането вече се е извършило, но двуединната клетка не може да се разположи в слузестия слой на матката”, казват специалистите, за които таблетките “на следващата сутрин” са една модерна алтернатива за контрол на сексуалния живот и по-скоро за намаляване на вероятността от нежелана бременност.

“Голямата популярност на тези препарати може да предизвика и т. нар. “опасно сексуално поведение на юношите” - повече партньори, липса на средства за индивидуална защита”, контрират противниците на идеята за контрацептивите.

Изследванията показват, че жените с опит и дори подрастващите в повечето случаи знаят правилата за употреба на тези контрацептиви. Освен това, според статистиката тяхната достъпност намалява 2 пъти броя на нежеланата бременност сред жените от 15 до 44 години.

Ежегодно само в САЩ се регистрират 3 милиона случаи на нежелана бременност и в 800 000 от тях бъдещите родители са подрастващи.

Няма коментари: