събота, 2 май 2009 г.

Местан: Опасно е да питате само ДПС за Възродителния процес





„Възмездието за Възродителния процес е отговорност на всички власти, на всички политически сили, много опасно е да се търси само нашата позиция”, обяви в Момчилград зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

„Въпросът за отговорността за престъплението Възродителен процес бих се радвал да бъде зададен на всеки един от политическите лидери, които посещават региона и застават пред вас.

Да се задава въпрос за отговорността за това престъпление единствено на политическата сила, която възникна като отговор на необходимостта да се възстановят потъпканите именно по време на процеса права и свободи, означава за пореден път за разместваме позициите на жертвата и на този, който е извършил престъплението”, подчерта заместникът на Доган.

Според него този въпрос има своята юридическа и своята морална страна.

„Това е въпрос, който стои пред българската държава като цяло, а не само пред една или друга политическа сила. Това е въпрос и отговорност и на законодателната, и на изпълнителната, и на съдебната власт”, поясни Местан.

Според него присъдата за истинските виновници за насилствената смяна на имената на българските турци е проблем не само на ДПС, а и на всички политически сили от демократичния спектър, както и на цялото гражданско общество.

Той призова за проява на „свръхчувствителност при всеки опит някой да реабилитира Възродителния процес, да осъжда „демократично” само методите му, а да защитава целите му”.

Зам.-председателят на ДПС се зарече, че в тази предизборна кампания движението щяло да бъде „първата политическа сила, която ще реагира изключително остро при всеки опит за реабилитирането му”.

Няма коментари: