вторник, 8 септември 2009 г.

Ботоксът


Ботулиновият токсин, или както е познат на повечето хора- Ботокс, се синтезира от бактериите Clostridium Botulinum. В редки случаи тези анаеробни бактерии са причинители на рядко срещаното, но много опасно заболяване - ботулизмът. Именно ботулиновия токсин, който отделят бактериите, действа върху нервните клетки, и предизвиква паралитичен ефект. Смята се, че ботулинът е най-силната биологична отрова.



Описани са няколко отделни вида , ботулинов токсин, като за козметични и медицински цели се използва предимно тип А. Много по-рядко прилага токсин от тип В.



Ботулиновият токсин е невротоксин, който блокира предаването на нервни импулси от неврона към мускулното влакно. След инжектирането на ботокс, мускулът временно се парализира, не се съкращава и съответно не набръчква кожата, която се намира над него.



Въпреки, че само една супена лъжица от токсина може да убие почти цялото население на Централна Европа, инжектирането му в минимални количества е безвредно за човек, категорични са специалистите. Освен това, вкарването на ботокс в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.



Ботулиновият токсин и начина по, който действа върху клетката е открит още през 1822 г. Едва след 1968 г. започва употребата му за медицински цели върху човека и постепенно добива популярност с наименованието BOTOX.



От 1978 г. се прилага в офталмологията за лечение на кривогледство при деца. С голям успех се прилага и в неврологията при лицев хемиспазъм и тортиколис.



За премахването на мимическите бръчки на лицето се използва ефективно от 1992г.



Днес ботокс терапията е изключително популярна и широкоприлагана за третиране на мимическите бръчки и запазване на младежкия вид на лицето. Известно време след инжектирането на токсина, активността му намалява и за период от 6-8 месеца бръчките отново се появяват. С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид.




Според дерматолозите, предимство на ботулиновата терапия е, че мимическите мускули трайно се релаксират, съществуващите бръчки не се задълбочават, а образуването на нови се предотвратява.


Ботулиновият токсин намира широко приложение при третиране на хиперхидроза (обилно изпотяване). Доказана ефективността му при премахване на неприятното обилно потене под мишници, по стъпала и длани. Обикновено терапията се прилага преди началото на летния сезон, а ефектът се запазва за период от 6 месеца до 1 година. Потенето се блокира само в третираната зона, като ефекта се появявя от 3 до 7 дни след инжектирането.


Въпреки, че данните за обезболяващата способност на ботулиновия токсин все още не достатъчно изяснени, известно е, че той води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.


Пациенти, които са си инжектирали ботокс два пъти в годината, съобщават за облекчаване на главоболието и намаляване на мигренозните пристъпи. Това дало повод на лабораторията производител да предприеме клинични изследвания за потвърждаване на получените данни. Проучванията доказват, че честотата на пристъпите от главоболие намалява с 61%, а силата на болката с 27%.




Друго изненадващото откритие, било направено от козметичният хирург Саймън Уриан. Д-р Уриан установил, че използваното за премахване на бръчките вещество лекува и косопад.


Според специалиста, разширявайки кръвоносните съдове, ботоксът помага за достигането на хранителни веществата до стеснените фоликули и по този начин активира растежа на косъма.


Екип от британски учени, ръководен от д-р Майкъл Люис е установил, че ботоксът лекува депресия, като карат пациентите да се усмихват. Това съобщава в "Дейли мейл".


Като предотвратява мръщенето, ботулиновият токсин, може да направи хората щастливи, убедени са учените. Психолозите от екипа изследвали 25 души.
На 12 от доброволците бил инжектиран ботокс в в челото, а останалите били лекувани с филъри, пилинг или други козметични процедури.


Две седмици след проведените процедури, доброволците попълнили въпросник, определящ настроението им. Пациентите, на които била приложена ботокс терапия били по-малко тревожни, потиснати и раздразнителни.

Д-р Люис обяснява, че ботоксът предотвратява изразяването на отрицателни емоции и подобрява настроението. За съжаление, ефектът на ботокс е временен и когато отслабне, лошото настроение се завръща, предупреждават учените.

Няма коментари: