събота, 12 септември 2009 г.

Затворник в отпуска продава дрога до Народния театър


Антимафиоти от сектор „Наркотици” са заловили затворник в отпуска, който разпространявал безпроблемно дрога в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” в София, съобщиха от МВР.

30-годишният мъж от Костинброд излежавал присъдата за катастрофа със смъртен случай в затвора в Казичене, който е на облекчен режим. Скандалното е, че денем той е бил извеждан и ползван като охрана или помощен персонал за Министерство на правосъдието.
„За нас е недопустимо хора, които излежават какъвто и да било вид присъди, да участват и да са част от организираните престъпни групи, защото смятам, че когато някой изтърпява своето наказание, той трябва да бъде там, където му е мястото”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
За случая ще бъде информиран министърът на правосъдието, за да се затегне режима за всички, които изтърпяват леки присъди.
При обиска в дома на затворника спецполицаите открили 700 грама амфетамин, който според експерти е достатъчен за изготвянето на 1000 дози за улично разпространяване. При претърсването са открити и 45 грама кокаин с висока чистота, от който могат да бъдат направени 60 дози. От адреса антимафиотите иззели и електронна везна, много мобилни телефони и голяма сума пари.
Задържан е и съучастник на затворника - мъж на 29 г. от Казичене.
От МВР уточниха, че по време на провежданата в последните дни в страната операция срещу наркоразпространението в столицата са били задържани 16 пласьори, двама от които са непълнолетни. Проверени са и 76 наркомани, 11 от които непълнолетни. Вътрешният министър призова родителите да обърнат достатъчно внимание на децата си и да направят всичко възможно да контролират поне тези, които са в непълнолетна възраст.
„Това е изключително тежък бич за обществото и за бъдещето на нацията и нека родителите да ни помогнат в тези мерки, които предприемаме в МВР. С началото на учебната година непълнолетните деца, употребявали и разпространяващи наркотици няма да намаляват, ако не бъдат положени усилия, каза Цветанов.Вчера при специализирана акция на Главна дирекция „Криминална полиция” е задържан 37- годишнен софиянец, който е свързан с една от мощните организирани групи, съобщи пък генералният комисар на МВР Калин Георгиев. Арестуваният е с инициали К.Т. На 24 април е бил обявен за общодържавно издирване през април и е задържан от полицията във Видин. В жилището му са намерени над 750 малокалибрени патрона, 3 сигнални ракети, 2 димки, марихуана и фалшиви лична карта, свидетелство за управление на МПС и контролен талон, подготвени за продължаване на укриването му от МВР.
В отговор на въпрос дали мъжът е част от групата на Златко Баретата, генералният комисар отговори: „Ориентировката ви е правилна”. Той обаче не съобщи повече подробности.
Арестуваният е бил обявен за общодържавно издирване през април. Той е криминално проявен за кражби, грабежи, хулиганство, палежи, за шофиране след употреба на алкохол.

Няма коментари: