петък, 25 септември 2009 г.

Биете ли детето си


Шамарът години наред е бил метод за възпитание на децата. Съвременните възпитателни методи обаче показват, че удрянето на шамар на детето е грешен, безполезен и вреден начин да наложим волята си над нашия наследник.

Статистиката сочи, че 70% от децата в България са удряни системно у дома. Тази цифра е колкото стряскаща, толкова и съмнителна. Тя обаче ни кара да се замислим кога и дали изобщо е редно да удряме шамари на детето си.

Съвременните психолози твърдят, че всички методи за възпитание, които причиняват болка на детето са неприемливи, дори детето да е хиперактивно и много палаво. Според повечето възпитатели удрянето на подрастващите трябва да остане в историята. Към него прибягват само родители, неспособни да възпитават децата си по друг начин и които нямат търпение и постоянство да му създадат правилни навици.



Родителите, които са били шамаросвани от техните родители, обикновено прилагат това и на децата си. Факт, който психолозите считат за неоспорим. Ако вашите родители често са ви пошляпвали, вие ще правите същото с децата си, дори да не сте го планували като метод за възпитание.

Методите за възпитание задължително трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето. Ако детето е твърде малко, то няма да разбере защо получава шамарите от майка си и освен да се травмира, няма да има друг резултат от драмата, която ще разиграете. С навлизането на детето в тийнейджърска възраст опитите за шамари, колкото и да се безобидни, трябва да спрат. По-голямото дете преживява по-трудно шамар от родителите си и е възможно отношенията ви да се развалят за дълго време, особено когато пубертетът е разбушувал хормоните му.

Важно е също къде шамаросвате детето – по лицето, дупето, гръбчето. Позволени са единствено леките шамарчета по дупето, когато детето е направило нещо лошо и не е чуло какво са казали родителите му. Удрянето на шамар по лицето е забранено, тъй като причинява болка на детето и го кара да се чувства унизено. Освен това детето може да започне да изпитва страх от родителите си, ако удрянето на шамари е било повече от еднократен инцидент. Не искате детето ви да примигва с очи и да се стряска, само когато ви чуе да повишите тон и ви види да си вдигате ръката, нали?

Истеричен скандал, придружен от удряне на шамар е сигурен начин да уплашите и травмирате детето си. Много родители, почувствали се крайно изнервени и напрегнати от куп странични проблеми, не успяват да се сдържат и изливат цялото си напрежение върху детето, когато то направи нещо нередно. Това е ужасна грешка и ваша основна цел е да я избягвате. В момента, в който станете родители, трябва да забравите за грубостите и агресивността си, защото рискувате да провалите възпитанието на наследника си и да го превърнете в истерично или подтиснато дете.

Удрянето на шамарче по дупето прилагайте само в краен случай, когато мъникът не ви е послушал, въпреки че няколко пъти сте повторили какво да направи или да не направи, или когато някоя негова постъпка е застрашила здравето или живота му (излизане на улицата, опасност да се нарани с нещо или да падне от някъде). Удрянето на шамар трябва да е само в крайни случаи и без излишно драматизиране.

Съвременните родители имаме възможността да усъвършенстваме повече възпитателните си методи, благодарение на подробна литература и различни видове специалисти. Не използвайте най-първичния и безрезултатен метод – удрянето на шамари. Детето ви може да бъде прекрасно възпитано, дори никога през живота си да не е получавало шамар.

Няма коментари: